четвер, 07 грудня 2017 13:20

"У технікум двічі не взяли" – 117 років художниці Катерині Білокур
7

Картини Катерини Білокур. Фото: radiosvoboda
Картини Катерини Білокур. Фото: radiosvoboda
Картини Катерини Білокур. Фото: radiosvoboda
Картини Катерини Білокур. Фото: radiosvoboda
Картини Катерини Білокур. Фото: radiosvoboda

7 грудня 1900 року на Полтавщині народилася відома українська художниця Катерина Білокур.

За своє життя вона намалювала 120 полотен. Почала творити у 6 років: тайкома брала шкільного зошита молодшого брата Грицька і розмальовувала його конями.

"Та мені так ця робота сподобалась, що я не вгадала, як змалювала увесь Грицьків зошит. От уже я гарно умію на прядку прясти, ткати полотно і гарно вишивати. Але після того… Ет якби ще що-небіть намалювати! Аж серце наче заболить! Та в мене не було ні паперу, ні олівця. Так я додумалась: украла у матері кусочок білого полотна та взяла вуглину… І я намалюю з одного боку полотнини що-небіть, надивлюсь-намилуюсь, переверну на другий бік – і там те саме. А тоді виперу той кусочок полотна – і знов малюю… А одного разу… намалювала не краєвид, а якихось видуманих птиць… Мені було радісно на душі від того, що я таке зуміла видумати! І дивилась на той малюнок, і сміялась, як божевільна", - писала художниця в одному з листів.

Малювала Катерина Білокур все своє життя саморобними пензликами, які робила з гілочок дерев (вишні, верби) та шерсті тварин. Вперше олійні фарби опанувала у 24 роки. Спочатку використовувала природні - з бузини, калини, різнотрав'я.

Квітку ніколи не зривала, а змальовувала з натури. Вважала, що зірвана квітка уже не має природної краси

У 1920-х роках художниця дізналася про Миргородський технікум художньої кераміки. Вирушає до Миргорода, маючи при собі 2 малюнки: "копія з якоїсь картинки" і начерк дідівської хати з натури. Її не приймають через відсутність документа про закінчення семирічки. Вражена відмовою, Білокур повернулася додому пішки.

Вдома ходить у драматургічний гурток, де грає переважно "молодиць". Майже не малює через тиск батьків, які вважали її творчість даремною тратою часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катерина Білокур померла через тиждень після матері

Через кілька років дівчина дізналася про набір студентів у Київський театральний технікум і вирішує спробувати свої сили. Але ситуація повторюється: їй знову відмовляють з тієї ж причини.

Не витримавши тиску суспільства, нерозуміння і творчу нереалізованість 1934 року Білокур робить спробу втопитися в річці Чумгак, внаслідок чого застуджує ноги. Втім, цей вчинок змушує батька таки піти на певні поступки – він дозволяє дівчині малювати.

1934 року Білокур робить спробу втопитися в річці Чумгак

Втім, до 40 років Катерина Білокур була взагалі нікому невідомою - мала всього 11 картин. Все змінилося завдяки випадку – знайомству з артисткою Оксаною Петрусенко. Відома співачка допомогла Катерині Білокур відкрити 1-шу персональну виставку в квітні 1940 року в Полтавському обласному будинку народної творчості.

А вже 1954 року 3 картини Білокур ("Цар-Колос", "Берізка" і "Колгоспне поле") були зараховані до експозиції радянського мистецтва на Міжнародній виставці в Парижі. Там їх побачив знаменитий живописець Пабло Пікассо.

До 40 років була взагалі нікому невідомою - мала11 картин

"Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї весь світ", - заявив тоді він.

Зараз найбільша колекція картин Катерини Білокур зберігається в Національному музеї народного декоративного мистецтва. Переважно художниця малювала квіти та пейзажі.

У листопаді 2016 року Український інститут національної пам'яті в рамках відзначення 83-х роковин Голодомору в Україні вніс її ім'я до проекту "Незламні", як відзначення на державному рівні 15 видатних людей, що пройшли через страшні 1932-1933 роки та змогли реалізувати себе.

Зараз ви читаєте новину «"У технікум двічі не взяли" – 117 років художниці Катерині Білокур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі