середа, 01 квітня 2015 15:42

У Парижі протягом тижня показуватимуть українське кіно

У Парижі протягом тижня показуватимуть українське кіно

11 українських фільмів покажуть у Франції в рамках "Тижня українського кіно в Парижі". Сеанси відбуватимуться 8-14 квітня у Фільмотеці Латинського кварталу Парижа. Тиждень кіно організували Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість" та Всеукраїнський благодійний фонд Ігоря Янковського. Більшість фільмів програми транслювали на кінофорумі торік.

"10 років в Україні існує Французька весна, яка проходить у квітні, а цьогоріч вперше пройде Українська весна в Парижі, - каже директор "Молодості" Андрій Халпахчі.

Відкриватиме захід документальна стрічка Сергія Маслобойщикова "Український аргумент". Це колективний портрет учасників Майдану. За словами режисера, він хотів розповісти саме про людей, тому в фільмі близько 50 інтерв'ю з майданівцями. Під час роботи на Майдані від перших днів протесту записав розмови із кількома сотнями демонстрантів.

"Закордоном погано розуміють, що це були за люди на Майдані. Особливо все ускладнює російська пропаганда. Намагався вийняти ситуацію Майдану зі сфери ідеології й помістити у сферу онтології. Бо ідеологія — це те, що завжди йде зверху, від політиків. Тут же маємо справу з низами, які створили Майдан", - розповідає Сергій Маслобойщиков.

Також покажуть альманах із 13 короткометражних студентських робіт "Чорний зошит Майдану" та картину "Брати. Остання сповідь". На презентацію стрічки "Поводир" у Парижі приїде виконавиця головної ролі у фільмі Джамала.

Крім повнометражного сучасного кіно, презентують ще 5 робіт короткого метру. Серед яких "Обличчя" Нікона Романченка, який переміг на "Молодості" торік в національній програмі.

У програмі тижня кіно є дві класичні українські стрічки 1929-го року "Шкурник" Миколи Шпиковського і "Навесні" Михайла Кауфмана. Картини реставрували у Центрі Олександра Довженка.

За словами директора Центру Івана Козленко, таким чином хочуть змінити думку європейців, яка склалась про український кінематограф 1920-х років. Хоча можна сказати, що насправді не склалось ніякої.

"Фільм Кауфмана обрали, по-перше, тому що тематично, оскільки у Парижі триватиме "Українська весна". По-друге, тому що "Навесні" - один із небагатьох фільмів, в яких зображено старий Київ, якого вже нема. "Шкурник" - це перевідкриття режисера Шпиковського. У стрічці є паралелі з сучасними подіями. В ній йдеться про життя обивателя в часи громадянської війни, - пояснює Іван Козленко. - Нову музику до фільмів написали київський композитор Олександр Кохановський і польський композитор Марчин Пукалюк".

РОЗКЛАД:

08.04 | 15:00 – Прес-конференція за участі французьких ЗМІ в Українському інформаційно-культурному центрі в Парижі (22 avenue de Messine, Paris)

08.04 | 19:30 – Фільм-відкриття "Український аргумент", 2014, 60', реж. С. Маслобойщиков

08.04 | 21:00 – Урочисте прийняття на честь відкриття "Тижня українського кіно в Парижі" в Українському інформаційно-культурному центрі в Парижі

09.04 | 20:15 – "Шкурник", 1929, 78', реж. М. Шпиковський

10.04 | 20:15 - "Поводир", 2014, 122', реж. О. Санін

11.04 | 20:15 - "Національний короткий метр", 2014, 89'

12.04 | 20:15 - "Брати. Остання сповідь", 2013, 120', реж. В. Трофіменко

13.04 | 20:15 - "Чорний зошит Майдану", 2014, 80'

14.04 | 20:15 - "Навесні", 1929, 60', реж. М. Кауфман

Паралельно із Тижнем кіно у Парижі проходитиме мультидисциплінарний фестиваль сучасного українського мистецтва "Україна — вільна сцена". У рамках його для французів виступить театр "Дах", гурт Dakh Daughters та композитор Валентин Сильвестров.

Зараз ви читаєте новину «У Парижі протягом тижня показуватимуть українське кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі