понеділок, 01 жовтня 2018 18:13

Українські режисери відмовились показувати фільми у Москві

Українські режисери відмовились показувати фільми у Москві
Фільм "Дельта" розповідає про побут жителів міста Вилкове Кілійського району на Одещині. Фото: Docudays UA

Троє українських режисерів заборонили показувати свої фільми на фестивалі "Артдокфест" у Росії. 19-23 жовтня він триватиме у Ризі, Латвія, 6-12 грудня - у Москві.

Документальні стрічки "Домашні ігри" Аліси Коваленко, "Тато - мамин брат" Вадима Ількова та "Дельта" Олександра Течинського, які включили до програми, покажуть лише у Ризі, пише "Медуза".

Всі три режисери виступили проти того, щоб їхні фільми показували на території Росії, заявив президент фестивалю, режисер Віталій Манський.

"Цього року заявку на участь у нашому фестивалі подали близько 50 українських авторів. Потрібно було вказати, чи готові вони до того, щоб їхні картини показали в Росії. Варто сказати, що такі режисери були. Але їхні фільми більшою мірою якраз напряму стосувалися конфлікту: це документальні картини про жертв війни в Україні, її історії. Але автори усіх трьох фільмів, які ми включили в програму, підкреслили, що згодні на участь виключно на території Латвії", - сказав Манський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Другий рік поспіль перемагає документальне кіно

Торік московський суд оштрафував на 100 тис. руб. (50 тис. грн) організаторів фестивалю "Артдокфест" за показ фільму "Політ кулі" про бойові дії у Щасті на Луганщині у 2014 році. Картина про війну на сході України демонструвалася нібито без прокатного посвідчення. Суд не врахував, що для показу в рамках міжнародного фестивалю на території РФ закордонним фільмам не потрібне прокатне посвідчення. За словами організаторів, суд фактично відбувся без запрошення представників дирекції фестивалю.

Крім того, у московському кінотеатрі "Октябрь" в рамках кінофестивалю "Артдокфест" відмінили показ фільму "Мустафа" про лідера кримських татар Мустафу Джемілєва.

Зараз ви читаєте новину «Українські режисери відмовились показувати фільми у Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі