понеділок, 29 жовтня 2007 13:16

У Токіо святкування Хеллоуїну було схоже на ходу живих мерців (ФОТО)
5

Майже три тисячі людей, одягнені в костюми різноманітних персонажів, взяли участь в церемонії святкування Хеллоуїну у Кавасакі, що на півдні Токіо.

Хеллоуїн, який ще зовсім нещодавно широко святкувався лише в США і Канаді, тепер набуває все більшої популярності у всьому світі.

У IX столітті, Папою Григорієм III було перенесено святкування Дня всіх святих з 13 травня на 1 листопада (тоді цей день присвячували тим святим, у яких не було свого свята протягом року). День напередодні - 31 жовтня - в середньовічній англійській мові отримав назву All Hallows Even, або All Hallows Eve (що означає "вечір всіх святих"). Пізніше його стали називати Hallowe"en, і врешті-решт - Halloween.

Поступово в день всіх святих народилася гра "Пригощай або пошкодуєш". Вона полягає в тому, щоб "відкупитися" солодощами від дітей, які наполегливо стукають в двері. У разі відмови вельми велика вірогідність виявити ручки дверей повністю вимазаними сажею. Крім того, з"явилася традиція вирізувати на картоплинах або ріпках страшні пики і поміщати всередину свічки - виходив своєрідний ліхтар.

Вважається, що в сучасному вигляді свято відбулося лише в XIX столітті завдяки європейським емігрантам, що привезли з собою в США звичай буйствувати на Хеллоуїн і дотримувати пов"язані з цим святом марновірства. Проте на новому місці проживання свято знов зазнало невеликі зміни - наприклад, виявилося, що гарбузи набагато зручніші, ніж ріпки. До початку XX в. у всіх містах США стала розповсюджуватися мода влаштовувати на Хеллоуїн акції дрібного вандалізму - бити вікна, підпалювати дерева і т.п. Популярність цього божевілля була настільки велика, що в 20-і роки американським бойскаутам прийшла в голову ідея пропагувати відмову від вандалізму цього дня, не відмовляючись від самого свята; "Sane Halloween!" (Хай живе здоровий Хеллоуїн). Хуліганство бойскаути замінили маскарадом і жебрацтвом цукерок. З середини цього ж століття Хеллоуїн стає ще і вигідним комерційним підприємством. Костюми, свічки, прикраси, вітальні листівки і гарбузи користуються величезною популярністю, не дивлячись на те, що свято до цих пір не є офіційним. З цих пір Хеллоуїн став улюбленим святом американських школярів.

ФОТО: REUTERS

Зараз ви читаєте новину «У Токіо святкування Хеллоуїну було схоже на ходу живих мерців (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі