вівторок, 22 липня 2014 13:39

У PinchukArtCentre покажуть перше українське експериментальне кіно

У PinchukArtCentre покажуть перше українське експериментальне кіно
Фото: letov.ru

У четвер, 24 липня, у PinchukArtCentre покажуть авангардистскую стрічку Дзиги Вертова - Одинадцятий, під акомпанемент Антона Байбакова.

У четвер, 24 липня, в 19:30 PinchukArtCentre, міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA та Національний центр Олександра Довженка запрошують на перегляд фільму Дзиги Вертова Одинадцятий, який буде супроводжуватися музикою Антона Байбакова. Подія відбудеться в рамках проекту SUMMERпропаганда.

Одинадцятий (1928) - перша з трьох авангардистських стрічок, знятих Дзигою Вертовим в Україні. Одинадцятий рік радянської влади - період індустріалізації, спорудження Дніпровської ГЕС і інших індустріальних гігантів. Режисер навмисно вирішив обійтися без "круглих дат", щоб уникнути зайвого шуму і офіційних урочистостей. Камера фокусується тільки на головному - на праці, невтомному будівництві нової соціалістичної дійсності в Україні. Вертов говорив, що Одинадцятий написаний безпосередньо кінокамерою, без посередництва сценарію, і камера замінила для нього перо письменника. Це дозволило режисерові стверджувати, що він винайшов чисту кінематографічну мову (одночасно глибоко соціалістичну), в якій камера безпосередньо фіксує сиру матерію життя.

Музичний супровід до фільму створений українським композитором Антоном Байбаков за підтримки Docodays UA. Антон Байбаков пише музику з 1998-го. Незалежний виконавець, співпрацює з відомими українськими музичними групами (ДахаБраха, Катя Chilly), працює як звукорежисер кіно. 2006 отримав нагороду на Всесвітньому фестивалі підводного зображення в Антіб (Франція) як звукорежисер фільму Портрет, написаний глибиною (реж. Леся Мацко). У 2011 році отримав дві нагороди за кращу звукову доріжку на Міжнародному кінофестивалі на Ібіці в Іспанії (Не скажу, реж. Ігор Копилов) і кінофестивалі " Відкрита ніч в Україні (Гойдалки, реж. Сергій Мироненко).

Після перегляду фільму глядачі зможуть долучитися до його обговорення за участю координатора позаконкурсної програми документального кіно про мистецтво Docudays UA DOCU / ART Ольги Бирзул, композитора Антона Байбакова і художника Микити Кадана.

Попередня реєстрація на подію за телефоном +380 (44) 590 08 58

Зараз ви читаєте новину «У PinchukArtCentre покажуть перше українське експериментальне кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі