субота, 13 травня 2006 18:24

У Бразилії знайшли "Тропічний Стоунхендж"

Найбільша, і, очевидно, найдавніша астрономічна обсерваторія в Південній Америці знайдена бразильськими ученими в Амазонії.

Обсерваторія складається з 127 гранітних блоків, розташованих на відкритому плато неподалік від Французької Гвіани. Камені розставлені з правильними інтервалами по колу, а в центрі височіють більші гранітні глиби, деякі з яких досягають триметрової висоти.

Учені вважають, що вік стародавньої обсерваторії може складати від 500 до 2000 років. Такий прогноз допомогли зробити уламки керамічного посуду, знайдені поряд з монолітами. Як повідомила археолог Маріана Кабрал з Інституту наукових і технологічних досліджень штату Амапа, про існування цього святилища місцевим жителям було відомо давно. Проте ніхто серйозно його не дослідив до тих пір, поки на місці не побували експерти міністерства промисловості.

На думку Кабрал, це місце могло слугувати і храмом, і науковою обсерваторією. Вже точно встановлено, що промені сонця, що проходять між каменями, показують дні літнього і зимового сонцестояння. А це є доказом існуючої гіпотези про те, що люди, які населяли в доколумбову епоху Південну Америку, орієнтувалися на фази Місяця в землеробських роботах і служіннях культу.

За свою схожість із спорудами поблизу Солсбері в Англії стародавня бразильська обсерваторія вже отримала назву "Тропічного Стоунхенджа", повідомляють РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «У Бразилії знайшли "Тропічний Стоунхендж"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі