четвер, 11 серпня 2016 12:08

ТОП-10 музичних альбомів незалежної України
10

Українська музика в своєму розвитку охоплює майже всі типи музичного мистецтва — народну і професійну, академічну й популярну музику. Нині вона лунає в Україні та далеко за її межами. Пропонуємо вашій увазі кращі музичні альбоми часів Незалежності.

 

1. "Най буде все як є… " (1995) гурту "Плач Єремії"
Другий студійний альбом львівського гурту "Плач Єремії", виданий 1995 року, на касетах.
До нього увійшла пісня "Вона", яка за результатами опитування @music визнана українським хітом, що найбільше запам'ятався за останню чверть століття.

 

2. "Музіка" (1997) гурту "Воплі Відоплясова"
Альбом виданий групою з нагоди завершення "французького періоду" та остаточного повернення на Батьківщину. Повна версія альбому, за інформацією гурту, мандрувала в космосі разом з Леонідом Каденюком. Існує у двох версіях: сингл-версії - 5 треків, та повній версії з 12 треками. "Весна " - одна з найпопулярніших пісень гурту, є частиною цього альбому.

 

3."Сказка про май" (1997) гурту "Табула Раса"
Один з кращих вітчизняних альбомів, при тому що на СD ця платівка ніколи не виходила. Записана в трьох київських студіях "Казка про май" включала хіти "Улюблена машина", "Я зійшов з розуму" і "Вельветовий піджак", а також візитну картку "Табули Раси" - пісню "Шейк". Легкий рок з вкрапленнями електроніки був "на ура" прийнятий українськими слухачами, а сама "Табула Раса" отримала премію "Золота Жар-птиця" і оголошена найкращою поп-групою України. Після релізу альбому "Табула Раса" провела свій перший всеукраїнський концертний тур.

 

4."Зроби мені хіп-хоп"(1998) гурту ТНМК
Перший альбом групи ТНМК представив українським меломанам "новий рівень" хіп-хопу. Група присвятила альбом хрещеному батьку групи - Олександру Голубчику, який загинув 16 січня 1999 року. На три пісні з альбому були зняті відеокліпи, причому бюджет відео "Дибани мене" склав 160 доларів, що робить його одним з найдешевших кліпів в історії MTV. Ця пісня, а також "Зроби мені хіп-хоп", "Зачекай" та інші - були одноголосно визнані класикою. "Зроби мені хіп-хоп" зробив групу надзвичайно популярною, ТНМК також визнали "найкращим альтернативним проектом" за підсумками 1999 року. У 2004 році альбом був перевиданий.

 

5. "Демо графічний вибух" (2001) гурту "Тартак"
"100% ий плагіат", "Ну, пострибай!", "Кожнетіло", "Буча-Чака" і"Божевільні танці" були в той момент на слуху у всіх, хто вважав себе модним і просунутим, а музику "Тартака" визнали ідеальню для танців і активного відпочинку. Гурт "Тартак" з'явилася в 1997 році, але за запис дебютного альбому взялася лише через 2 роки. Через різних об'єктивних і суб'єктивних обставин робота зайняла ще майже 2 роки. В альбом, який отримав назву "Демо графічний вибух" увійшли як зовсім нові пісні, так і вже досить старі - ті, з якими "Тартак" переміг на "Червоній Руті" в 1997 році. На 5 пісень з альбому були зняті відеокліпи.

 

6. "Суперсиметрія" (2003) гурту "Океан Ельзи"
Четвертий студійний альбом "Океану Ельзи" "Суперсиметрія" стала першим українським альбомом, який досяг двічі платинового статусу. Критики відзначали "дорослість" аранжувань і "західне" звучання групи. Пісні "Susy" і "Холодно" були загальновідомими ще до виходу альбому. У той же час "океанів" критикують за "примитивнейшие партії гітари і баса", відсутність драйву, "однакові барабани у всіх піснях і стандартні аранжування", а також за, нібито, "нахабно вкрадену" обкладинку.

 

7. "Дикі танці" (2003) співачки Руслани
Дикі танці — це сучасне поєднання древніх етнічних гуцульських мотивів і нових течій поп- і рок-музики. Цей альбом, разом з його англомовною версією Wild Dances став п'ятикратно платиновим в Україні. Продано понад 500 тис. екземплярів платівки. Творчістю співачки зацікавилися англійські фахівці, і Руслана отримала запрошення здійснити зведення альбому в британській студії звукозапису. Успіх альбому - це не тільки творча перемога Руслани, але і відкритий виклик аудіопіратству в країні. Так у 2003 році в найбільших містах України було зареєстровано значну кількість різноманітних нелегальних копій касет та компакт-дисків альбому "Дикі танці". Після перемоги Руслани на пісенному конкурсі "Євробачення" продажі альбому збільшилися в кілька разів.

 

8. "Пятница" (2003) гурту "5'Nizza"
Диск "П'ятниця" став своєрідним підсумком кількох років творчих пошуків незвичайного акустичного дуету з Харкова. Меломани на ура прийняла вишуканий мінімалізм 5'Nizza, їх проникливість і унікальне почуття стилю. Незважаючи на успішні гастролі і всенародну любов, розвиватися 5'Nizza було, по суті, нікуди. Другий альбом дуету, "О5", став логічним продовженням свого попередника, а третій - в процесі запису перетворився в дебютний альбом проекту SunSay. На час виходу диска"Пятница" акустичний дует встиг відзначитися серією успішних виступів по всій країні, в тому числі на фестивалі "Казантип", їх пісні співала вся прогресивна українська молодь, а пірати випустили альбом, який отримав назву "Анплаггед".

 

9. "Меломанія" (2005) гурту "Бумбокс"
"Меломанія" зробила гурт популярним навіть у Росії, де про неї говорять як про новий український феномен. Колектив, на той момент - тріо, - швидко набуває популярності завдяки оригінальному саунду - синтезу мелодики і ритміки, характерною більше для "чорної" музики. При цьому випуск самого альбому через нерозторопність менеджменту затримується і перші наклади поширюються просто на болванках серед знайомих музикантів. Завдяки зв'язкам в сфері шоу-бізнесу пісні "Бумбокса" швидко потрапляють на радіо, де окупують перші рядки різноманітних чартів.Альбом в цілому сприймається критиками позитивно, навіть незважаючи на порівняння музики з 5'Nizza, а лірики - з опусами групи "Океан Ельзи". Майбутні успішні гастролі закріплюють за групою статус новоявленої рок-зірки.

 

10. "Подих" (2015) співачки Джамали
Над альбомом співачка працювала більше року. Спочатку планувалося, що в альбом увійде одинадцять пісень, але вже на стадії завершення роботи з'явилася ще одна композиція. Це четвертий альбом Джамали. Він найтанцювальніший, але в той же час наповнений лірикою. Джамала написала пісню на вірші Марини Цвєтаєвої. Саме після цього альбому виконавиця постала у сформованому, повному, відточеному образі.

Зараз ви читаєте новину «ТОП-10 музичних альбомів незалежної України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі