понеділок, 18 лютого 2013 12:20

"Ти не заперечуєш секс? Ні" - що подивитися в київських кіноклубах цього тижня
5

Відкрий очі
Фото: Фото: www.kinopoisk.ru
Піросмані
Чистота
Персона
Ускользающая красота

Головне за тиждень в столичних кіноклубах - що не можна пропусти з 18 по 24 лютого на думку Gazeta.ua. А саме дві експериментальні радянські роботи від Параджанова та Шенгелая про художника Піросмані, один з найважливіших фільмів Бергмана "Персона", "Відкрий очі" з Пенелопою Крус та "Невловима краса" з Лів Тайлер.

Піросмані

Два фільми, присвячені грузинському художнику Ніко Піросманашвілі (Піросмані). Перший - "Арабески Піросмані" - короткометражний фільм Сергія Параджанова за 1985 рік. Це особистий погляд режисера на художника-примітивіста 19 століття, який увійшов до числа найкращих майстрів "наївного мистецтва".

"Піросмані" – фільм Георгія Шенгелая за 1969 рік. Ряд примхливо дібраних новел-епізодів розповідає про молоді роки художника, його спроби зайнятися торгівлею, поневіряння, невдале сватання, його самотність, пізнє визнання і гіркий кінець. Піросмані зіграв також грузинський художник - Автанділ Варазі. Перебуваючи при смерті, осміяний і незрозумілий Піросмані пише свою останню картину, повну світла, яскравих барв і любові до життя.

Фільм – складається переважно зі статичних епізодів, які відображають побутові сюжети, характерні для творчості художника - застілля, торгівля в крамниці, інтер'єри. Саме тому радше нагадує театральну постановку. Перед показом буде невелика лекція від мистецтвознавця та куратора М17.

18 лютого в М17 (вул. Горького (Антоновича), 102-104, початок о 19:00, безкоштовно)

Чистота

Сучасне скандинавське кіно від режисера Лізи Лангсет про те, що прагнучи стати кращою, чи не стане головна героїня лицемірною, відкидаючи тих, хто її справді любить.

Двадцятирічна безробітна Катаріна живе зі своїм другом у бідному передмісті Гетеборга. Одного разу в YouTube їй попадається фрагмент "Реквієму" Моцарта і дівчина вирішує кардинально змінити своє життя. І Катаріна перетворюється, життя набуває для неї сенс, нею опановує жага змін. Вона стирає свою сторінку з мережі Facebook і розуміє, що треба прагнути "до чогось прекрасного".

18 лютого у кіноклубі НаУКМА (Набережно-Хрещатицька, 27, аудиторія 13, початок о 18:30, безкоштовно)

Відкрий очі

Драматичний триллер режисера Алехандро Аменабара, знятий у 1997-му році. Кіно отримало премію Берлінале та гран-прі Токійського фестивалю. Саме з цієї стрічки 2001-го режисер Камерон Кроу зняв римейк "Ванільне небо". У ньому Пенелопа Крус зіграла ту саму роль.

Сезар, красень і багатий спадкоємець, закохується в дівчину свого друга. Внаслідок страшної аварії його обличчя стало потворним. Він вважає це покаранням долі і не знає як жити далі. Але йому пропонують "чудодійну операцію", після якої Сезар вже не знає де він справжній і де реальність - там де красивий і щасливий чи там, де...

19 лютого в кіноклубі у центрі "Майстер клас" (вул. Лаврська, 16a, початок 0 19:00, безкоштовно)

Персона

Психологічна драма 1965 року режисера Інгмара Бергмана. У фільмі виражено в максимально стислій, концентрованій формі практично весь комплекс ідей, внутрішніх переживань, нав'язливих бажань Бергмана, який відчуває біль і радість власного існування, ворожість і гармонію навколишнього світу.

Тому мабуть жодна з його стрічок не була настільки приголомшуючою. У фокусі автора - пристрасті втраченої самоідентифікації (термін "Persona" з теорії Юнга – це маска, що зображає певну роль у суспільстві та приховує істинне "я"), болісного шляху людини до самої себе. До того ж саме операторська робота створює містичність фільму. І не дарма Бергман називав Свена Нюквіста самим кращим у світі майстром по постановці світла.

За сюжетом відома акторка Елізабет Фоглер під час вистави замовкає на середині дії. Вона звертається по допомогу до психіатра, адже тепер увесь час мовчить. Лікар радить актрисі відпочити на природі. Елізабет їде до моря у супроводі сестри Альми. Елізабет постійно мовчить, а Альма розповідає їй історії зі свого життя.

19 лютого в кіноклубі "Ракурс" (Кінотеатр ім. Чапаєва, вул. Велика Житомирська, 40, початок о 19:00, 10 грн.)

Невловима краса

Світ, що створює режисер Бернардо Бертолуччі у цій драмі - казково-поетичний. Не даремно ж автор зізнався, що тут він подорожує всередину самого себе. Пейзажі, свобода, легкий невагомий одяг. Йому не раз закидали кінокритики, що він створив чергову версію Лоліти.

Адже стрічка розповідає про дев'ятнадцятирічну красиву американку Люсі, яка приїжджає на літо в італійську провінцію Тоскана - щоб знайти свого справжнього батька, а також того ідеального чоловіка, хто позбавить її невинності.

- Ти не заперечуєш секс?

- Ні.

- Ніщо так не викликає більше душевних поривів, мені здається... хіба що хороша трава, - вчить молоденьку Люсі Алекс. Роль Люсі виконала юна Лів Тайлер. І безперечно сцена танцю, який вона виконує в старому італійському замку – одна з ключових у фільмі.

20 лютого в "Арт-клубі 44" (вул. Хрещатик, 44-б, початок о 19:00)

Зараз ви читаєте новину «"Ти не заперечуєш секс? Ні" - що подивитися в київських кіноклубах цього тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі