вівторок, 19 грудня 2017 13:23

Театральні критики назвали найкращі вистави 2017 року

Театральні критики назвали найкращі вистави 2017 року
Кінокритики назвали кращі вистави року, що минає. Фото - tes.com

11 театральних критиків склали рейтинг найкращих прем'єр 2017 року у Києві.

Лідером списку з 10-ти спектаклів став "Саша, винеси сміття" Київського Молодого театру за п'єсою Наталі Ворожбит.

Удова з донькою за останні 300 доларів установили пам'ятник чоловікові. Полковник запасу помер від серцевої хвороби, бо забагато пив. Одного разу приходить додому живий. Каже: "Шоста хвиля мобілізації, тепер багато хто повернеться", за сюжетом.

У "Молодому театрі" виставу "Саша, винеси сміття" поставила Тамара Трунова.

"Зазвичай те, що транслюють голосно — має приховані смисли й наміри. Показуємо, що людина не має долучатись до гучних "убєждєній", не повинні купуватись на обман, яким би приємним він не був. Головні героїні — інспірована відчуттям Майдану, війни, - розповіла Gazeta.ua Тамара Трунова. - На сцені не розриваються гранати і не оплакують стіни пам'яті. Не звучать гасла й не піднімають транспаранти — але у виставі кажемо про те, на що людина здатна вплинути. Коли розуміє, що зони впливу вже всі поділили - може продовжувати жити за внутрішніми моральними законами".
2-ге місце розділили "Подорож Аліси до Швейцарії" (автор - Лукас Берфус, режисер - Станіслав Мойсеєв) Національного драматичного театру імені Івана Франка та "Дванадцята ніч" (автор - Вільям Шекспір, режисери - Дмитро Богомазов, Андрій Самінін) Київського театру драми і комедії на Лівому березі.
На 3-ій сходинці - "Тату, ти мене любив?" (автор - Дмитро Богославський, режисер - Стас Жирков) Київського театру "Золоті ворота", "Гагарін і Барселона" (автори - Юрій Винничук, Руслан Горовий, Любко Дереш, Сергій Жадан, Євген Кононенко, режисери - Андрій Білоус, Марія Лук'янова, Ілля Полоз, Лідія Філовська, Марі Акопян, Наталія Сиваненко) "Молодий театр" та "Віталік" (автор - Віталій Ченський, режисер - Максим Голенко) "Дикого театру".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 найкращих фото української архітектури назвала Вікіпедія

Також до рейтингу включили "Під небом синім"(автор - Девід Елдрідж, режисер - Тамара Трунова, Київський національний театр оперети, "Ресторан "Україна" (автор/режисер - Дмитро Левицький), Театральний проект у рамках програми Bestechend, "Розбитий глек" (автор - Генріх фон Кляйст, режисер - Роман Мархоліа) Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка та "Холодна м'ята" (автор - Григір Тютюнник, режисер - Анна Огій), Український малий драматичний театр.
До рейтингу не ввійшли, але також обговорювалися вистави: "Онєгін" (Новий драматичний театр на Печерську), "Серпень: Графство Осейдж" ("Молодий театр"), "Вгору за рікою" ("Київ-Модерн-Балет"), "Життя попереду" (Київський академічний театр драми і комедії), "Скупий, або Школа брехні" (Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка), "Як загинув Гуска" (Київський академічний театр ляльок), "Кольори" (Київський театр "Золоті ворота").

"Майдан дав поштовх до розвитку театру. П'ять-шість років тому він був консервативний. Після Революції гідності вистави стали експериментальнішими, у них значно більше сучасних проблем, політики. Створений торік незалежний "Дикий театр" цьогоріч став лауреатом премії "Київська пектораль". Раніше діяльність вільних театрів сприймали як місце, де творча молодь може побавитися. Тепер це ще й майданчики для постановки серйозних проблем", - каже директор "Мистецького Арсеналу" Олеся Островська-Люта.

Зараз ви читаєте новину «Театральні критики назвали найкращі вистави 2017 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі