понеділок, 20 квітня 2015 18:17

Театр Франка презентує виставу "Ерік ХІV" із Нищуком у головній ролі

Театр Франка презентує виставу "Ерік ХІV" із Нищуком у головній ролі

23 та 25 квітня відбудеться довгоочікувана прем'єра вистави Національного театру ім. І.Франка "ЕРІК ХІV" за однойменною п'єсою Августа Стріндберга, де головну роль зіграє екс-міністр культури, народний артист України – Євген Нищук.

У виставі задіяні актори Олексій Богданович, Поліна Лазова, Олег Стальчук, Василь Баша, Євген Шах, Анжеліка Савченко, Тетяна Шляхова. Постановку здійснив — художній керівник театру Станіслав Мойсеєв.

Зазначимо, що це перша постановка п'єси Стріндберга на українській сцені, яка планувалася в театрі Франка ще за життя Богдана Ступки. Саме він ще в 2011 році запрошував Станіслава Мойсеєва втілити цей твір на головній сцені країни. Постановку здійснив художній керівник театру Станіслав Мойсеєв.

Не зважаючи на те, що події п'єси відбуваються в 16-му столітті у Швеції за часів короля Еріка XIV (його батько Густав I — засновник шведської держави ), вони дуже співзвучні із сучасним станом речей в сьогоднішній Україні. Король Ерік був неординарною людиною, щоправда, мав схильність до шизофренії. Ерік став першим королем Швеції, який звелів звертатися до нього "Ваша Величність". Цікава особистість, яка робила багато помилок під час керування Швецією, і здобула, в результаті, славу одіозного монарха.
У виставі, репетиції якої тривали майже рік, театр розгляне тему людини і влади. Яка трансформація відбувається з людиною, коли вона отримує владу? Що являє собою спокуса владою? Як вона впливає на людину і чи можна цьому протистояти?

Сам Стріндберг вважав Еріка шведським Гамлетом, який прагне, в першу чергу, особистої незалежності, проте бажання це, помножене на страх нерозуміння і самотності, перетворюється на безумство, за яким — пустка.

Зараз ви читаєте новину «Театр Франка презентує виставу "Ерік ХІV" із Нищуком у головній ролі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі