вівторок, 04 жовтня 2011 12:05

Школяр з Прикарпаття здобув "срібло" на світовій олімпіаді з астрономії

Іван Ільницький,15-річний десятикласник природничо-математичного ліцею, що в місті Долина на Прикарпатті, завоював друге місце на міжнародній олімпіаді з астрономії в місті Алмати (Казахстан). Участь у ній брали понад 90 юних знавців.

Під час наукових змагань він  найкраще  виконав теоретичні завдання.

У природничо-математичному ліцеї, де навчається Іван, немає ні кабінету астрономії, ні телескопа, ні звичайного бінокля, ні сучасних підручників. "Закони природи та закони небесної механіки - схожі, а оскільки я добре знаю фізику, то й астрономічна теорія далася мені легко", -  намагається пояснити таємницю свого успіху Іван.

За словами хлопця, олімпіада проходила упродовж тижня в одній із шкіл Казахстану, якою опікується Нурсултан Назарбаєв.

"Нам потрібно було за 20 хвилин навести телескоп на ту чи іншу зірку, вирахувати її координати чи відстань до землі.  Я трохи розхвилювався, адже  вперше телескоп побачив та почав ним користуватися лише влітку в Криму. Якби щось таке було в нашій школі, то, зрозуміло, що я був би першим, адже скажімо, в Китаї, Кореї, Казахстані ази астрономії починають вивчати у середніх класах. А в нас, на жаль, немає телескопів, а книжки з астрономії я брав старі, ще з радянських часів, у свого вчителя. Також шукав по різних бібліотеках , дещо замовляв по інтернету", - розповідає юний астроном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наймолодший студент України вступив у чотири ВНЗ одночасно

За словами Іванової матері Світлани, в її сина з дитинства є схильність до точних наук, а все розпочалося із захоплення математикою.

Упродовж трьох років хлопчик є переможцем обласних і всеукраїнських олімпіад з фізики. Майже рік тому Іван серйозно зацікавився астрономією. Взяв участь у всеукраїнській олімпіаді з астрономії, навіть не вивчаючи її в школі, оскільки учні розпочинають вчити її лише в 11-му класі.

Учитель фізики Долинського природничо-математичного ліцею Мирослав Гаразд, який готував хлопця до участі в олімпіаді, каже, що його перемога з астрономії пов'язана з тим, що хлопець має добру основу з фізики.

Нині юний ерудит мріє про участь у наступній міжнародній олімпіаді з астрономії, що  відбуватиметься наступного року в Південній Кореї.

Зараз ви читаєте новину «Школяр з Прикарпаття здобув "срібло" на світовій олімпіаді з астрономії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі