вівторок, 24 липня 2018 18:21

Сім історичних святинь пронесуть вулицями Києва

Сім історичних святинь пронесуть вулицями Києва
У рамках святкування 1030-ої річниці Хрещення Русі, яке відбудеться 27 і 28 липня у Києві, віряни зможуть вклонитися унікальним християнським реліквіям

27 і 28 липня у Києві відбудеться святкування чергової річниці Хрещення Русі.

Основні заходи проходитимуть на Володимирській гірці та у Києво-Печерській Лаврі.

Представники духівництва відмічають, що у рамках святкування 1030-ої річниці Хрещення у Києві віряни зможуть вклонитися унікальним християнським реліквіям. Серед них: мощі князя Володимира, священномученика Климента - єпископа Римського, святого апостола Андрія Первозваного.

Після урочистого молебня і Хресної ходи святині будуть цілодобово доступні для поклоніння у Києво-Печерській Лаврі, у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських.

Воістину унікальним є те, що усі ці реліквії були зібрані в один час і в одному місці, щоб кожен з православних, що прийдуть на святкування, міг помолитися, подякувати Богу або попросити допомоги у своїй справі.

Так, наприклад, Андрію Первозваному зазвичай моляться моряки й усі ті, чиї справи пов'язані з морськими плаваннями. Поминають Андрія Первозваного і з проханнями про підтримку для захисників своєї Вітчизни. Возносять йому молитви й про єднання народу під Христовим началом, що особливо актуально в умовах конфліктів, що розривають Україну.

Крім того, стопа Андрія Первозваного нагадуватиме вірянам про те, як апостол Андрій, пройшовши по Дніпру, прийшов до того місця, де зараз стоїть наша столиця, і за багато років до Хрещення Русі передрік, що "на цьому місці засяє велика благодать Божа".

Мощам святого благовірного князя Володимира Хрестителя, як правило, моляться батьки, чиї діти страждають від хвороб. Як за життя князь не залишав поза увагою своїх численних дітей, так і після своєї смерті сприяє він їх зціленню – як батьки, так і самі малюки можуть прикластися до ковчега зі святинею, вимовляючи просту, але чисту молитву від серця, просячи зцілення.

На урочистому молебні також будуть мощі священномученика Климента, єпископа Римського. Цю реліквію Володимир Великий отримав в дар коли прийняв Святе Хрещення. Довгий час глава святого Климента була єдиною святинею, котра об'єднувала православних на нашій землі.

На Володимирській гірці єдині молитви також будуть вознесені перед Зимненською іконою Божої Матері, якою князь Володимир благословив свого сина Всеволода на шлюб.

Про тих, хто своїм подвигом захистив православну віру від комуністів, нагадає ікона з часткою мощів священномученика Володимира, митрополита Київського. До речі, цього року відзначається 100-ліття від дня його мученицької кончини.

Роль і місце Києво-Печерської Лаври для православ'я підкреслить ікона з часткою мощів святого преподобного Серафима Саровського. Перед тим, як піти до Сарова і заснувати там монастир, цей найбільший угодник Божий спеціально прийшов в Києво-Печерську Лавру і попросив благословення у її старців. Преподобний Серафим Саровський відомий багатьма чудесами, що звершувалися по його молитвах, своєю лагідністю і чудовим повчанням : "стяжай дух мирний, і навколо тебе спасуться тисячі".

Також паломники матимуть можливість вклонитися святим мощам великомученика Георгія Побідоносця, якого з давніх-давен просять про заступництво, захист від зла і ворогів — як для себе і рідних, так і для чужих людей. Саме з місця особливого шанування Святого Великомученика Георгія Побідоносця почалося хрещення Київської Русі. Святий Рівноапостольний князь Володимир прийняв Святе хрещення в Криму біля Корсуня (Херсонеса) у Георгіївському монастирі.

Цю святиню Київсько-Печерській Лаврі передали ченці Афона на знак єдності між Святою Горою і Лаврою, засновник якої у свою чергу узяв благословіння на Афонській горі, щоб подвизатися на Київських схилах.

Разом з десятками тисяч вірян ці сім святинь пройдуть по вулицях Києва, благославляючи й захищаючи столицю нашої Батьківщини та усіх її жителів.

Зараз ви читаєте новину «Сім історичних святинь пронесуть вулицями Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі