середа, 28 березня 2012 14:53

Режисера "Шахти № 8" відпоювали валеріанкою

Режисера "Шахти № 8" відпоювали валеріанкою
Фото з сайту docudays.org.ua

29 березня фільм естонської режисерки Маріанни Каат "Шахта № 8" поїде на кінофестиваль до Брюсселю. Потім його покажуть в Америці. 24 березня стрічку про неповнолітніх працівників нелегальних шахт на Донеччині заборонили показувати на київському фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA. Виробники фільму - Естонський фільмофонд та українська студія "Інтерфільм".

Український продюсер "Шахти № 8" Олена Фетисова забороняє автору показувати його фільм в Україні, - каже член відбіркової комісії кінофестивалю Алла Тютюнник. - Причину нам не пояснила. Слала листи, що у неї виключні права на показ в Україні. Угоду про це Фетисова нам не показала. Просто погрожували усіма можливими міжнародними законами. Ми фестиваль правозахисного кіно і принципово не можемо порушувати закон, бути піратами. У листах продюсер писала, що фільм постановочний, а події вигадані. Маріанна Каат була шокована. Мусили відпоювати її валеріанкою. Вона ж не сама викопала ці шахти і послала туди дітей! Режисер каже, що почуває себе так, ніби повернулася у сталінські часи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві показували іспанське кіно та дарували троянди

Естонка вирішила зняти фільм з конкурсу фестивалю. Але показ стрічки відбувся.

Вона захотіла, аби українці побачили фільм. Тому показала його самотужки. Перед цим ми винесли з залу банер фестивалю і вийшли самі. Після повернення в Естонію Маріанна з'ясувала питання з місцевим виробником. Виявляється, Фетисова має права тільки на комерційні покази стрічки. Фестивальні покази — некомерційні і вона не може тут вирішувати. Це підтвердили українські медіа-юристи. Якщо Фетисова чогось боялася, то вона собі тільки нашкодила. Якщо просто хотіла заробити, то ми запитували, на яких фінансових умовах можемо показати фільм. Ми готові були платити. Їй писав листи з проханням дозволити показ Естонський фільмофонд, який вклав значно більше грошей у картину ніж "Інтерфільм".

Листи від української студії почали надходити до організаторів фестивалю за тиждень до його початку. Остання погроза прийшла за годину до показу фільму.

Фетисова або продала свої права на показ фільму тим, хто зацікавлений, аби фільму не бачили. Або на неї натиснули зацікавлені у копанках і хто їх експлуатує. Не може бути, щоб ці особи не були причетні до влади. Без кришування у нас такі речі не робляться. Або продюсер сама боїться".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режисер провів 3 місяці з гангстерами

"Позаминулого року наш фестиваль мандрував 123-ма містечками і селами України. У Харківській області показували фільми і обговорювали їх з учнями у 57-х навчальних закладах. 2011-го директори шкіл Харківщини стали нам відмовляти. Покази відбулися тільки у 8 місцях. Нам прямим текстом казали, що їм заборонили. Хтось сам намагався бути від гріха подалі, аби чого не вийшло. Якщо люди самі бояться, на які зміни у країні ми можемо розраховувати?"

Головні герої фільму "Шахта №8", 18-річний Юрій і 21-річний Дмитро, зустрілися з київськими глядачами. Вони вже повернулися до рідного містечка Сніжне.

"Хлопці не знають, що їх чекає по поверненні. Хоча мужньо тримаються. Шум навколо фільму докотився до Донецька. Цим зацікавився губернатор і донецьке телебачення. Дзвонили до нас, цікавилися хлопцями. Тому я не дуже затишно почуваюся, а хлопцям взагалі страшно. Там є люди, які досі заробляють у підпільних копанках. Якщо їх позакривають, вони не будуть дуже раді - у них немає іншого заробітку. У цій ситуації постійно думаєш, як правильно зробити, як не нашкодити хлопцям".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100 охоронців привели Клички до кінотеатру

Алла Тютюнник хвалить Юру Сиканова за розум та організованість. Під час зйомок йому було 15 років.

"Він взяв на себе відповідальність за двох сестер. Організував їхній побут. На плакаті фільму він з дівчатами у бальних сукнях. Це він їх купив за вугілля, яке видобував. У фільмі бачимо, що хлопець сам не може вчитися - він постійно лазить у шахту. Але дзвонить вчительці української мови і питає, що та задала молодшій сестрі Юлі додому. У 15 років він по-дорослому з'ясовує питання. Приносить табурет і каже: "Сідай, Юля, вчити уроки". Потім їх перевіряє. Змушує вчити англійську. Записав сестру на гурток бальних танців, купує їй бальні сукні. Хоче, щоб його сестри мали майбутнє. Але я не можу уявити їхнього майбутнього у тих умовах. Проте вірю, що у їхньому житті має щось змінитися".

Фільм "Шахта № 8" брав участь у 30 світових кінофестивалях. Отримав 10 нагород.

Зараз ви читаєте новину «Режисера "Шахти № 8" відпоювали валеріанкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі