середа, 29 березня 2017 22:16

"Прогрес не можна спинити" - людей виселяють із домівок

"Зробити, або померти" – слоган документального фільму "Спротив" австралійської режисерки Голлі Файфер. В основі – боротьба жителів маленької громади із виселенням їх з домівок і забудовою узбережжя, де вони мешкають. Його показали на XIV Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини "DocuDays UA".

Автор: https://www.holliefifer.com/
  Лідер громади Пага Хілл у Папуа-Новій Гвінеї Джо Мозес
Лідер громади Пага Хілл у Папуа-Новій Гвінеї Джо Мозес

Джо Мозес – головний герой фільму. Він лідер громади Пага-Хілл, що знаходиться у столиці Папуа-Нової Гвінеї Порт-Морсбі. Один з 3000 тис. жителів поселення, що бореться за збереження своїх домівок на узбережжі. Їх хоче виселити австралійська компанія, а на тому місці збудують 5-зірковий готель і гавань для туристів. Без відповідного дозволу суду їх домівки зносять. За 50 років існування поселення тут виросло чотири покоління.

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Джо Мозес закликає боротися за свої домівки і нести відповідальність
Джо Мозес закликає боротися за свої домівки і нести відповідальність

"Спершу місцевим взялася допомагати єдина жінка-політик у парламенті Керол Кіду. Активно захищала інтереси людей. Та зрештою вона змінила свою позицію і виголосила думку, що прогрес не можна спинити. Поставила прагматичні інтереси вище загальнолюдських цінностей. Та чи можна назвати прогресом знищення домівок одних в комерційних інтересах інших? І можливо велетень з доброю душею Мозес не дарма йде проти системи і відчайдушно відстоює права громади у судах? Адже має символічне ім'я, що означає Мойсей. На сьогодні питання не вирішене. Люди продовжують жити, хто де - на вулицях, під деревами, біля пошти. Джо довго переховувався. Зараз живе у Великій Британії, де вивчає міжнародне право. Бореться за виплату компенсацій", - розповідає Голлі Файфер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режисер напивався під час зйомок

Автор: https://www.holliefifer.com/
  Лідер громади Пага Хілл у Папуа-Новій Гвінеї Джо Мозес
Лідер громади Пага Хілл у Папуа-Новій Гвінеї Джо Мозес

"Це життєва історія маленьких, але таких сміливих людей, що у неї важко повірити. Папуа-Нова Гвінея була колонією Австралії. 1975-го отримала незалежність. На сьогодні саме Австралія виділяє найбільшу допомогу країні", - говорить режисерка.

Фестиваль документального кіно "Docudays UA" триватиме в Києві до 31 березня.

Голлі Файфер навчалася на спеціальності "Кіно і телебачення" у Свінбурнзькому університеті та за стипендією віце-канцлера в Північній кіношколі у Англії, яку закінчила з відзнакою і найвищою нагородою за творчу майстерність.

Зараз ви читаєте новину «"Прогрес не можна спинити" - людей виселяють із домівок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі