вівторок, 19 вересня 2023 09:05

Письменниця Оксана Забужко святкує день народження: цитати
6

19 вересня 1960-го народилася українська письменниця Оксана Забужко. Родина жила в Луцьку й належала до місцевої інтелігенції шістдесятників.

Коли батька заслали до Забайкальського краю, сім'я переїхала до Києва.

Закінчила філософський факультет та аспірантуру з естетики Київського університету імені Тараса Шевченка.

Поезією захопилася ще в дитинстві. Першу поетичну збірку 9-річної Забужко "Весняна акварель" мали надрукувати у видавництві "Молодь". Передмову до неї написав Михайло Стельмах. Але під час репресій у 1972-1973 роках її батьки потрапили до "чорного списку". Готову до друку збірку зняли з виробництва. Письменниця ті вірші ніколи не публікувала, а першу поетичну книжку "Травневий іній" змогла видати лише 1985-го.

1987-го прийнята до Спілки письменників СРСР.

Автор: galinfo.com.ua
  Цьогоріч Оксана Забужко святкує 58 рік народження
Цьогоріч Оксана Забужко святкує 58 рік народження

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найстаріший університет України відновив свою роботу

1992-го викладала українську культуру в університеті штату Пенсильванія як запрошений письменник. 1994-го отримала стипендію Фонду Фулбрайта та викладала українську літературу й культуру у Гарвардському та Піттсбурзькому університетах.

Основні теми творчості - національна ідентичність і ґендер. Перший роман "Польові дослідження з українського сексу", який вийшов 1996-го, викликав бурхливу реакцію критиків і читачів. Він став першим бестселером незалежної України.

Найвідоміша книга Оксани Забужко у жанрі нон-фікшн - "Notre Dame d'Ukraine: Українка в конфлікті міфологій". У книзі українська культурна історія осмислена через особистість та образи Лесі Українки.

Твори письменниці перекладені понад 20 мовами. Окремими виданнями публікувалися в Австрії, Болгарії, Італії, Ірані, Нідерландах, Німеччині, Польщі, Росії, Румунії, Сербії, США, Угорщині, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції.

Gazeta.ua пропонує добірку цитат письменниці з її творів.

Цитати Оксани Забужко
Фото: Наталія Печиборщ
Цитати Оксани Забужко
Цитати Оксани Забужко
Цитати Оксани Забужко
Цитати Оксани Забужко

16 вересня 1967-го у Києві помер український поет, музикант і художник Павло Тичина. Йому було 76 років. Він був ніжним, дуже вразливим романтиком із жіночним обличчям. Любив жартома удавати дурника та по-хлоп'ячому сміявся, згадували знайомі.

Зараз ви читаєте новину «Письменниця Оксана Забужко святкує день народження: цитати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі