пʼятниця, 17 листопада 2017 10:45

Першу оперу Верді ставлять у "Ла Скалі"

Першу оперу Верді ставлять у "Ла Скалі"
Постановка "Оберто" в Більбао (Іспанія) 2007 року. Фото: intoclassics.net

17 листопада 1839 року в міланському театрі "Ла Скала" відбулася прем'єра опери "Оберто, граф ді Сан-Боніфачо". Це була перша постановка в кар'єрі італійського композитора Джузеппе Верді.

Дія вистави відбувається в ХІІІ столітті. Юні аристократи Леонора та Рікардо збираються побратися. Їхні родини ворогують. Раптом Рікардо розриває стосунки . Кличе під вінець іншу. Леонора хоче помститися. Її батько Оберто підтримує задум. Вони зривають весілля. Оберто викликає Рікардо на дуель. Під час поєдинку гине. Його донька стає черницею.

За основу "Оберто, граф ді Сан-Боніфачо" композитор взяв свою попередню невдалу роботу "Рочестер", яку хотів поставити у Пармі. Там оперу невідомого композитора відхилили. Верді допрацьовував роботу протягом чотирьох років. Паралельно у рідному містечку Буссето керував симфонічним оркестром та давав приватні уроки музики.

Восени 1838 року 26-річний Верді переїжджає до Мілана з дружиною Маргаритою та новонародженим сином Ічіліо. Незадовго до цього подружжя втратило півторарічну доньку Вірджинію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київську оперу перейменовували сім разів

На той момент опера вже була завершена. Поставити її в Мілані вдалося лише через рік. Верді заприятелював зі співачкою Джузеппіною Стреппоні, яка почала виступати у театрі "Ла Скала". Показав їй "Оберто".У театрі співачка почала хвалити оперу перед іншими акторами. Чутки дійшли до художнього керівника театру Бартоломео Мереллі. Він запропонував поставити "Оберто" на сцені "Ла Скали" наступного сезону.

У жовтні 1839 року у сім'ї Верді знову сталася трагедія. Друга дитина подружжя теж помирає. Та відмовитися від опери композитор не зміг. Попри тяжку втрату, щодня він ходив до театру, проводив репетиції.

Прем'єра опери "Оберто, граф ді Сан-Боніфачо" пройшла успішно. Стиль Верді порівнювали з італійським композитором Вінченцо Белліні. Одна з музично-видавничих фірм відразу викупила права на друк нот опери. Мереллі запропонував Верді створити ще дві опери для театру.

Друга робота Верді "Король на годину" виявилася невдалою. Під час її створення від енцифаліту померла дружина композитора Маргарита. Пізніше другою дружиною Верді стала Джузеппіна Стреппоні.

Верді закінчував свою другу оперу без ентузіазму, щоб не зривати контракт. Постановку зустріли холодно, успіху вона не мала. Згодом критики визнали, що проблема була у співаках. На цьому кар'єру оперного композитора Верді хотів завершити.

Мереллі вмовив композитора написати третю оперу — "Набукко". Вона й принесла Верді справжнє визнання. Упродовж наступного року відбулося 65 постановок "Набукко" у різних театрах Європи.

Протягом життя Верді створив 27 опер. Найвідоміші серед них — "Ріголетто", "Отелло", "Трубадур", "Макбет", "Травіата", "Бал-маскарад", "Аїда".

Помер Джузеппе Верді 27 січня 1901 року у віці 87 років.

Зараз ви читаєте новину «Першу оперу Верді ставлять у "Ла Скалі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі