вівторок, 23 березня 2021 08:05

Перемогла посередня пісня для дискотек біля моря - музкритик про "Греммі"

У США відбулася музична премія "Греммі". Проходила в різних локаціях, виконавці отримували нагороду через Zoom. Зібрала найменшу кількість глядачів за всю історію, впала в рейтингу на 53%.

Про переможців та недооцінених артистів розповідає музичний критик Юрій Береза.

Чому цьогорічними рекордсменами "Греммі" стали Бейонсе та Тейлор Свіфт? Остання стала першою виконавицею, яка тричі вигравала у номінації "Найкращий альбом року". Таке вдалось лише Френку Сінатрі, Полу Саймону та Стіві Вандеру.

Думаю, їх недоречно порівнювати. Різні епохи, жанри, умови просування та сприйняття музики аудиторією. Якщо вимірювати комерційним успіхом - Тейлор Свіфт дуже давно стала зіркою їх рівня. З точки зору впливу на сучасну музику - навряд Свіфт можна назвати інноваційною співачкою. Але, гадаю, такого завдання перед собою вона й не ставила.

Отримала нагороду за альбом Folklore. Попри те, що його продюсував один з моїх улюбленців Аарон Деснер, засновник гурту The National, ставлення до результату в мене нейтральне. Це дуже неквапливий, навіть мрійливий фольк-поп під настрій, якому бракує емоції. Всю годину Folklore йде рівно, передбачувано та нічим особливим не дивує. Втім, це лише моя думка.

Навряд Тейлор Свіфт можна назвати інноваційною співачкою. Гадаю, такого завдання вона й не ставила

Бейонсе ж уже давно перестала бути просто співачкою. Усе, що вона робить, стає великою подією, незважаючи на те, як в результаті буде сприйматися людьми. Вона - недосяжна величина.

Автор: Instagram
  Бейонсе (ліворуч) перемогла на “Греммі” 28-й раз у своїй кар'єрі, ставши співачкою з найбільшою кількістю нагород в історії премії. У номінації найкращий новий виконавець перемогла реперка Megan Thee Stallion. У дуеті з Бейонсе виконала пісню Savage.
Бейонсе (ліворуч) перемогла на “Греммі” 28-й раз у своїй кар'єрі, ставши співачкою з найбільшою кількістю нагород в історії премії. У номінації найкращий новий виконавець перемогла реперка Megan Thee Stallion. У дуеті з Бейонсе виконала пісню Savage.

Як ставитесь до того, що канадський співак The Weeknd звинуватив "Греммі" в корупції? Що нібито не отримав номінації через виступ на Super Bowl.

"Греммі" завжди ставилися до The Weeknd дуже прохолодно. За всю кар'єру отримав три статуетки в другорядних номінаціях. В основних номінували лише двічі. Його сингли якісні вибірково, але не помітити After Hours - це як не помітити слона в кімнаті. Якщо б номінували Blinding Lights, вона би стала беззаперечним лауреатом як "Пісня року" та "Запис року". Від неї у 2020-му було ніде сховатися.

Через подібні скандали останніми роками авторитет та вплив премії знаходяться під сумнівом. В отриманні нагороди є свої плюси. Це може позитивно вплинути на гонорар артиста в турі, займати хайлайт-слоти на фестивалях. Але не було випадків, щоб ігнорування якось сказалося на кар'єрі виконавців. Фіона Еппл не відвідує церемонії, але є впливовою сонграйтеркою та виконавицею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тверкає та обливається білою рідиною: співачку розкритикували за відвертий кліп

Реперка Megan Thee Stallion стала найкращою новою виконавицею. Вона крута сама по собі, чи тільки в дуетах з зірками, як Бейонсе та Карді Бі?

Рано чи пізно вони втрьох щось запишуть і це буде бомба на кшталт WAP. Проте в сучасній площині Megan Thee Stallion дещо губиться на тлі інших артистів, більш авторитетних. Вона доповнює зухвалий образ, який свого часу розкрутили Нікі Мінаж та Карді Бі.

Має безумовний хіт Savage. Але її дебютний альбом Good News - доволі посередній R&B, який вже записували безліч разів. Його не рятують навіть запрошені зірки - Бейонсе, SZA, Da Baby, Lil Durk.

Від Blinding Lights у 2020-му було ніде сховатися

Не можу сказати, чому премія заігнорувала Карді Бі. Можливо, побоялися ще одного потенціального скандалу з приводу так званої аморальності пісні.

Автор: Instagram
  Виступ на “Греммі” реперок Cardi B та Megan Thee Stallion розкритикували за об'єктивацію жінок та порівняли з порно. Таку заяву зробив Національний центр з питань сексуальної експлуатації. Вимагають, щоб подібні виступи позначали рейтингом Х, тобто 17+.
Виступ на “Греммі” реперок Cardi B та Megan Thee Stallion розкритикували за об'єктивацію жінок та порівняли з порно. Таку заяву зробив Національний центр з питань сексуальної експлуатації. Вимагають, щоб подібні виступи позначали рейтингом Х, тобто 17+.

Каньє Вест отримав нагороду за "Найкращу сучасну християнську музику". До цього балотувався в президенти та обіцяв зробити Америку християнською. Чому так сильно вдарився в релігію?

Насамперед, треба розуміти, що Каньє Вест - людина, яка страждає на біполярний розлад. Більшість його слів, вчинків та дій спричинені саме цим. Якщо він знайшов надію та натхнення в релігії - це круто. Судячи з його доробку, може перетворити будь-що на хіт. Чому б цього разу хітом не стати класичному госпелу.

Як вдалося отримати нагороду 20-річному діджею, непрофесійному музиканту із Казахстану Imanbek?

Це дуже щасливий збіг обставин. Судячи з інтерв'ю, він ставиться до нього доволі спокійно. Його музика - середньої руки поп-хаус для сезонних дискотек біля моря. Думаю, він сам це прекрасно розуміє, та продовжує лупати сю скалу. Найкращий тому приклад - міні-альбом Bang з Рітою Орою.

Останніми роками авторитет та вплив "Греммі" знаходяться під сумнівом

Після церемонії нагородження, про нього вийшло багато матеріалів. В одному з них йдеться про створення треку в програмі Fruity Loops за допомогою звичайних пресетів, в яких не змінювалися налаштування та не обробляли вокал. Зрозуміло, що "Греммі" він отримав не за ремікс рівня початківця, а за вплив на поп-культуру.

Автор: Instagram
  Британська співачка Дуа Ліпа виконує пісню Levitating на церемонії нагородження “Греммі”. Одягнена в сукню від Versace. Отримала шість номінацій, перемогла в “Найкращий поп-альбом” з платівкою Future Nostalgia.
Британська співачка Дуа Ліпа виконує пісню Levitating на церемонії нагородження “Греммі”. Одягнена в сукню від Versace. Отримала шість номінацій, перемогла в “Найкращий поп-альбом” з платівкою Future Nostalgia.

Чи є номінації, в яких мав би бути принципово інший переможець?

У "Найкращому рок-альбомі" мали виграти або Майкл Ківанука, або Fontaines D.C. Натомість перемогли The Strokes. Мають непоганий альбом, але слабший в порівнянні з конкурентами по номінації. Мабуть, Гаррі Стайлз мав отримати щось з основних номінацій, а не з другорядних за пісню Watermelon Sugar, бо його Fine Line - класний альбом.

Каньє Вест - людина, яка страждає на біполярний розлад. Більшість його слів та вчинків спричинені саме цим

Я палкий шанувальник альбому Дуа Ліпи Future Nostalgia. Мав би отримати більше нагород, окрім однієї в номінації "найкращий поп-альбом". Сподіваюсь, з наступною платівкою вийде на новий рівень в контексті премії.

Якщо в основних номінаціях якось можна передбачити лауреата, то у невеликих - взагалі неможливо. Радий, що кращим саундтреком визнали альбом до фільму "Кролик Джо Джо" Тайки Вайтіті. З прем'єри минуло два роки, а кіно все ще збирає нагороди. Розповідає про десятирічного Йоганнеса, який мріє стати членом нацистської партії під час Другої світової та розмовляє з уявним другом - Адольфом Гітлером. Музика до стрічки обійшла "Холодне серце" Діснею та фільм про Євробачення, де брала участь Джамала. Скажімо так: проти The Beatles, Девіда Боуї, Тома Вейтса та гурту Love не попреш.

"Премія "Греммі" ніколи не мала зв'язку зі світовими музичними процесами. Раніше могла нав'язувати свої інтереси решті світу, але й ця здатність стрімко відходить у минуле, - каже музичний критик, головний редактор онлайн-журналу Comma Сергій Кейн в інтерв'ю Gazeta.ua. - Наприклад, довкола планети вже кілька років гримить корейський поп. "Греммі" ж помітили його лише 2021-го, і тільки однією нещасною номінацією у другорядній категорії для гурту BTS. І навіть не перемогою.

Організатори премії — консервативні люди. "Греммі" блукає у кімнаті з граблями й не встигає за мораллю, яка стрімко вдосконалюється і змінюється. З іншого боку, скандали та меми — ще й остання спроба втримати хоч якийсь напівживий інтерес до себе. Приводів можуть бути десятки.

Я розумію, чому премія досі може цікавити деяких музикантів. Зрештою, це визнання певної групки авторитетних людей у розвиненій і вимогливій індустрії. У кількох категоріях перемога також може мати вплив на промоутерів — скажімо, у джазі чи global music. Але на цьому все. Для слухачів з України та більшості інших територій там особливо нічого ловити. У поп-сегменті ви не знайдете нічого хорошого, окрім кількох альбомів, які й так кричать на вас із радіоприймачів і стрімінгових топів. У решті жанрів отримаєте нерелевантну вибірку. Цікаві, несподівані винятки серед тріумфаторів трапляються раз на десятиліття. Красиві виступи стаються трошечки частіше, але не сильно".

Зараз ви читаєте новину «Перемогла посередня пісня для дискотек біля моря - музкритик про "Греммі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі