понеділок, 13 березня 2017 09:00

Пабло Пікассо за 17 років створив понад 400 портретів однієї жінки

Пабло Пікассо за 17 років створив понад 400 портретів однієї жінки
Художник Пабло Пікассо з Жаклін Рок 1960-ті роки

13 березня 1961 року іспанський художник Пабло Пікассо одружився з моделлю Жаклін Рок. Це був другий шлюб живописця. Першою дружиною Пікассо стала російська балерина Ольга Хохлова. З Жаклін Рок познайомилися в керамічній майстерні, де він експериментував з новою технікою. Жаклін було 26 років – розлучена, з дочкою на руках. Метру саме виповнилося 72. Жінка вважала його своїм кумиром, називала "мій пан", цілувала руки. Художник залишався байдужий, а своїй приятельці Женев'єві Лапорт говорив: "Ніколи б не ліг у ліжко з жінкою, у якої є дитина від іншого".

Вони з Жаклін прожили разом 20 років, 17 з них він не малював інших жінок. Серед робіт Пікассо є "Жаклін з квітами", "Жаклін зі схрещеними руками", "Оголена Жаклін в турецькому головному уборі". Створив понад 400 її портретів.

Як розповідала Рок, маестро звик до того, що вона постійно поруч. Запитував: "Жаклін, ти тут?". Згодом цю фразу вивчив їх папуга.

Через 13 років після смерті чоловіка 60-річна Жаклін Рок застрелилася. Пішла з життя напередодні відкриття великої виставки робіт Пабло Пікассо в Мадриді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цензура заборонила оперу про блазня

Пабло Пікассо (1881-1973) – іспанський художник, скульптор, графік, театральний художник, кераміст і дизайнер. Основоположник кубізму (спільно з Жоржем Браком і Хуаном Грісом. - ред.), в основі якого зображення тривимірного тіла як низки з'єднаних площин.

Зараз ви читаєте новину «Пабло Пікассо за 17 років створив понад 400 портретів однієї жінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі