середа, 04 вересня 2019 15:04

Одесити збираються на мітинг з підтримки Ройтбурда

Одесити збираються на мітинг з підтримки Ройтбурда
Олександра Ройтбурда звільнили з посади директора Одеського художнього музею. dumskaya.net

"Поверніть нам Ройтбурда!" - під таким гаслом 7 вересня відбудеться мітинг під стінами Одеської облради. 4 вересня орган звільнив із посади директора Художнього музею художника Олекасндра Ройтбурда. За дострокове розірвання угоди проголосували 51 депутат. У тексті "Проекту рішення" йдеться про порушення правил внутрішнього трудового розпорядку, проведення позапланових ремонтних робіт, проведення на території музею діяльності заходів, що суперечать статуту.

Художник Олександр Ройтбурд очолював Одеський художній музей з 19 березня 2018-го. Проти його призначення на посаду директора активно виступали депутати "опоблоківці".

Категорично проти звільнення Ройтбурда висловилась т.в.о. голови ОДА Світлана Шаталова. Вона звинуватила ініціаторів проекту рішення в лобіюванні особистих інтересів і відсутності громадянського обов'язку.

"За Ройтбурда колекція музею збільшилась на 49 об'єктів, проведено ремонт, причому за рахунок меценатів. Хто ще міг таке зробити?"- каже Шаталова.

"За нього в рази зросли надходження від продажу квитків, був створений клуб меценатів - "Клуб Маразлі". Щоб вступити до нього, потрібно заплатити 30 тисяч гривень, які йдуть на розвиток музею. Так ось, у цьому клубі вже 50 осіб. Чи багато ви знаєте таких прикладів?" - говорить депутат від "Європейської солідарності" Юрій Басюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві покажуть моторошну виставку людських тіл

За директорства Олександра Ройтбурда Одеський художній музей заробив на квитках за період з січня по липень 2019-го – 1 086 239 грн. Для прикладу, за цілий 2017 рік ця сума склала 742 тис. грн.

Музей виграв 7 грантів. Започаткував декілька меценатських програм.

У музеї провели повну звірку фондів спеціальною комісією, яка складалася з наукових співробітників музею, головного зберігача Одеського історико-краєзнавчого музею та представника управління культури.

- Придбали 34 рами, які гідні картин музею.

- Придбали 51 скло для картин (необхідні, щоб захищати роботи та спрощувати їхнє споглядання).

- Відновили Серебряківську залу, в якій стеля протікала останні 10 років.

- Відновили іконну залу.

- Започаткували дитячу програму музею. Її відвідали 600 дітей.

- Провели Museum capm — літні заняття для дітей у музеї. 120 дітей відвідали 160 занять за 2 літні місяці. Музей отримав понад 25 тис. грн за участь дітей у заходах.

- Відреставрували 3 великих картини за гроші меценатів.

- Зробили один день на місяць безкоштовним. У середньому в такий день до музею приходить 1 тис. людей.

- Поповнили колекцію музею новими експонатами вартістю 6 млн грн.

- Провели лекції та виступи відомих спікерів: Дмитра Бикова, Марата Гельмана, Сергія Жадана, Андрія Орлова, Андрія Федоріва, Бориса Херсонського, Бориса Бурди та багатьох інших.

- Придбали квитковий принтер.

- Провели персональні виставки Влади Ралко, Володимира Наумца, а також виставки "Спецфонд", Terrible Kissers, "Ексгумація", "Тарасова колекція в уявному музеї", "Нонконформісти — музейний формат", "Моя шкіра – моя справа" Марії Куліковської.

- Провели конференцію "Музей: концепція відкритості", на яку приїхали 89 видатних представників музейної спільноти із 16 міст України та один спікер із Германії. Одеський художній музей стає базою для навчання професійної спільноти країни.

- Забезпечили музей сучасним технічним обладнанням: ноутбуками, колонками, мікшерним пультом, проекторами, екранами, кліматичним обладнанням, а також замінили радянські стільці співробітників зручними офісними кріслами.

- Облаштували 2 зали фондосховища обладнанням для гідного зберігання експонатів декоративно-ужиткового мистецтва.

- Започаткували курси української та англійської мови для співробітників музею.

- Зробили сторінки музею в соціальних мережах цікавими.

- Облаштували реставраційну майстерню. Кошти на це отримали через субвенцію з обласного бюджету та зібрали за допомогою краудфандингової платформи "Моє місто".

- Розробили новий сайт музею – www.ofam.org.ua.

- Стали партнерами Одеського міжнародного кінофестивалю, Odessa Classic і літературного фестивалю "Без меж" .

- Відкрили реставраційну майстерню.

Зараз ви читаєте новину «Одесити збираються на мітинг з підтримки Ройтбурда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі