середа, 14 лютого 2018 12:20

"Ніхто не казав, що письменник має бути вбивцею": Курков і Прилєпін посперечались через АТО

"Ніхто не казав, що письменник має бути вбивцею": Курков і Прилєпін посперечались через АТО
Український письменник Андрій Курков обурився участю у війні Захара Прилєпіна. Фото - obozrevatel.com

З російських письменників, починаючи з 1920-х років, відкрито ніхто не говорив, що, мовляв, справжній письменник повинен бути вбивцею. Захар Прилєпін написав есе про те, що всі поважні російські автори були вояками і вбивали - і тільки тому вони стали великими письменниками, починаючи з Льва Миколайовича Толстого. Підвів літературну базу під свою поведінку і позицію воювати на боці терористів ДНР на Донбасі.

Про це сказав український письменник Андрій Курков в інтерв'ю телеканалу "112 Україна". Додав, що шокований рішенням колеги.
Відповідаючи на запитання ведучої Олесі Бацман, як Курков оцінює участь Прилєпіна "в бойових діях з російської сторони, коли він приїхав на українську територію вбивати українських людей", письменник сказав, що все ще намагається зрозуміти мотиви цього вчинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник створює оригінальні роботи з підручних засобів

"Можна сказати, що чимось Прилєпін близький Едуарду Лімонову за своїм світоглядом, але звідки цей світогляд взявся і чи пов'язане це з тим, що він був професійним контрактним солдатом під час війни в Чечні? Напевно, пов'язане. Тобто людина хоче воювати, і російська держава пригріває тих, хто хоче воювати за неї". - вважає він.

У блозі на "Свободная пресса" Прилєпін відповів Куркову:
"Андрію, по-перше, не есе, а величезну книгу, на вісімсот сторінок. По-друге, не з Толстого починаючи, до якого навіть руки у мене ще не дійшли, а з Державіна починаючи, з Давидова, з Катеніна - до Чаадаєва, Марлінського, Пушкіна. По-третє, нагадаю тобі, що "починаючи з 20-х років", десятки російських письменників брали участь у, як ви сьогодні сказали б, "анексії" Західної України, якою ви так впевнено користуєтеся, як особистою власністю, а так само в "анексії" Західної Білорусії, Прибалтики, Фінляндії тощо - написавши про це сотні віршованих та прозових шедеврів".
"І, нарешті, Андрію, як доросла людина, ти повинен зрозуміти, що такими словами як "вбивця" не варто кидатися", - резюмував він.

Кремлівська адміністрація доручила російському письменнику-пропагандисту Захару Прилєпіну вербувати бойовиків на окупованому Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «"Ніхто не казав, що письменник має бути вбивцею": Курков і Прилєпін посперечались через АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі