понеділок, 28 жовтня 2013 13:06

Неймовірні роботи художників, які малюють за допомогою тіні
16

Рашад Алакбаров
Рашад Алакбаров
Теодосіо Ауреа
Теодосіо Ауреа
Теодосіо Ауреа

За допомогою гри світла і тіні художники створюють неповторні речі. Прості матеріали - папір, дерево, алюміній і інше сміття - плюс нестандартне мислення та уяву породжують захоплююче, провокаційне мистецтво. Глядачеві тіньове мистецтво дає можливість по-новому поглянути на те, що в звичному розумінні є "сміттям" або купою непотрібних речей.

Художника з Азербайджану Рашада Алакбарова можна сміливо зарахувати до нечисленної плеяді творців, яким вдається створювати закінчені твори за допомогою тіней, що відкидаються відразу від декількох предметів.

Грецький художник Теодосія Ауреа демонструє загадкові образи, які виникають при підсвічуванні незвичайних скульптур. Кожна з тривимірних композицій занурює глядача в чарівний світ світла і тіні. Улюбленою темою автора є краса і витонченість жіночого тіла.

Скульптури Діта Вігмана здаються на перший погляд жахливим нагромадженням з уламків скла, сплутаного дроту і пластикових відходів, за якими складно розгледіти елементи композиції або авторський задум. Але варто підсвітити їх під певним кутом - і на протилежну від джерела світла стіну ляже тінь у формі фігури Майкла Джексона чи Венери Мілоської.

Талановита японська художниця Кумі Ямашита створює свої нестандартні твори за допомогою правильно розташованих об'єктів. На перший погляд інсталяція на стіні - це лише безладно розкидані букви, предмети або папір. Але при правильному освітленні літери, як по команді, стають картиною, і на стіні з'являються приховані від людського погляду фігури та зображення.

Британський арт-дует сучасних художників Тім Нобл і Сью Вебстер - визнані майстри світлотіні. Вони поєднують у своїй творчості естетику трешевого панк-мистецтва і світлових вивісок Лас-Вегаса. Художники багато виставляються в музеях і галереях сучасного мистецтва, але відомі вони насамперед шокуючими світловими проекціями і інсталяціями, котрі представляють собою іронічні автопортрети авторів.

Експерименти з тінню проводив ще в 70-х роках минулого століття прославлений японський художник і графічний дизайнер Шигео Фукуда. У своїй творчості Фукуда (1932-2009), якого по праву вважають одним із засновників сучасної школи японського дизайну, активно користувався техніками оптичних ілюзій. Наприклад, у знаменитій в скульптурі "Ланч в мотоциклетному шоломі", Шигео із сотень ложок, виделок і ножів спаяв конструкцію, яка відкидає тінь у формі мотоцикла.

Зараз ви читаєте новину «Неймовірні роботи художників, які малюють за допомогою тіні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі