понеділок, 13 листопада 2017 14:52

Назвали фільми-претенденти на Шевченківську премію

Назвали фільми-претенденти на Шевченківську премію
Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка назвав кращі фільми, які претендують на найвищу творчу відзнаку нашої країни Фото: Єдність

Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка назвав кращі фільми, які претендують на найвищу творчу відзнаку нашої країни.

Цикл документальних фільмів "Кримська Україна"

Цей цикл авторського телевізійного проекту "Цивілізація INCOGNITA". Професор Валерій Бебик протягом 2012-2017 років підготував і оприлюднив на телеканалі "Тоніс" 137 документальних телевізійних фільмів. 4 з них висунули на здобуття премії Київська організація Національної спілки журналістів України. У фільмах професор доводить археологічні факти заселення Криму праукраїнськими трипількими племенами ще в часи неоліту. Досліджує версію про тотожність літописного хана Мамая і козака Мамая, який в московських хроніках іменується "проклятим еллінським царем Мамаєм".

Документальний багатосерійний фільм "Героїчне минуле: від Святослава – до Небесної сотні"

Це багатосерійний фільм про історію України. Кожна серія присвячена вагомій постаті. Всього 5 серій: "Святослав", "Петро Сагайдачний", "Іван Виговський", "Петро Дорошенко", та "Іван Мазепа". Автором фільму став режисер Дмитро Ломачук. Фільм вперше показали в 2014 році. Висунуто Всеукраїнським товариством "Просвіта" ім. Тараса Шевченка.

Фільм "Гетьман"

Фільм вийшов на екрани у 2015 році. Знятий Валерієм Ямбурським за однойменним романом Віктора Веретенникова. Стрічка розповідає про трагічну любов гетьмана Богдана Хмельницького до молодої польки Гелени Чаплинської. Дія розгортається починаючи з 1647 року і показує період повстання українського козацтва проти польської шляхти, яке спровокував чигиринський підстароста Данило Чаплинський, котрий, за відсутності Богдана Хмельницького, здійснив напад на його хутір у Суботові, викрав його дружину Гелену Чаплинську та побив його сина Тимоша.

Цикл історично-документальних фільмів, присвячених Революції гідності

Це цикл документальних фільмів про події, що відбувалися на Євромайдані під час Революції гідності. Спільний проект каналу "1+1" ("1+1 Продакшн") та Творчого об'єднання "Вавилон-13". Прем'єра циклу на каналі "1+1" відбулася 3 квітня 2014 року до сороковин за вбитими у протистоянні на вулиці Інститутській у Києві. З кінця весни і на початку літа, стрічки почали презентувати у США, що викликало шок у глядачів, які не мають доступу до українських ЗМІ, від побаченого на екрані. Фільм "Небесна сотня" є найдовшим у циклі і триває 44 хвилини. Тривалість інших 6 стрічок - 20-30 хвилин. Режисер - Володимир Тихий.

Документальний фільм "Будинок "Слово"

Український повнометражний документальний фільм 2017 року, знятий режисером Тарасом Томенком. Українська прем'єра стрічки відбулася 27 жовтня 2017 року в Харкові. Фільм брав участь в офіційній конкурсній програмі 33-го Варшавського міжнародного кінофестивалю 2017 року. За сюжетом наприкінці 1920-х років у Харкові, тодішній столиці УРСР, за відома Сталіна спеціально для українських письменників та інших діячів культури УРСР зводять будинок. Згодом дехто з письменників чинить самогубство, дехто потрапляє в божевільню. Під час сталінських репресій були заарештовані мешканці сорока квартир із шістдесяти трьох.

31 жовтня закінчився термін подання творів на розгляд Шевченківського комітету. Імена учасників конкурсного відбору оприлюднені на офіційному сайті премії.

Зараз ви читаєте новину «Назвали фільми-претенденти на Шевченківську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі