понеділок, 06 червня 2022 17:11

Найкрасивіші фонтани України: де вже увімкнули та що про них відомо

Багато міст України славляться своїми фонтанами, та через російське повномасштабне вторгнення запрацюють цього року далеко не всі. Деякі через воєнний стан не встигли планово відремонтувати, ще якісь не вмикають з міркувань безпеки. Та наприкінці травня, перед початком літнього сезону, фонтани увімкнули у Вінниці - місцеві пишуть, що це піднімає бойовий дух.

Gazeta.ua пропонує добірку найкрасивіших фонтанів України.

У Вінниці запрацювала більшість фонтанів

З 21 травня вінничани між сигналами тривоги можуть охолодитися біля фонтану на Театральній, насолодитися естетикою "титана" на Космонавтів чи прогулятися біля "фонтанної алейки" біля міської ради. Всього у місті їх 12. Підготовка до їхнього запуску тривала два тижні.

Працює, зокрема, сухий фонтан у вигляді експозиції Атланта з Сонцем у руках та планет нашої галактики. Там, на проспекті Космонавтів, відпочиває чимало вінничан та гостей міста. У фонтані купаються діти, прохолоджуються дорослі.

Автор: vn.20minut.ua
  У Вінниці відкрили фонтан на проспекті Космонавтів
У Вінниці відкрили фонтан на проспекті Космонавтів

Легендарні київські фонтани знову радують перехожих

Легендарний "танцюючий" фонтан у центрі Києва та на Русанівському каналі ще не ввімкнули - так економлять місцевий бюджет. Проте наприкінці травня вже запрацювали невеликі столичні водограї - в парках "Володимирська гірка", імені Тараса Шевченка та "Перемога", на вулицях Тростянецькій та Ревуцького.

У Запоріжжі відновив роботу фонтан з унікальною кулею

У Запоріжжі на площі Маяковського - 29 травня увімкнули "Фонтан життя". Відкриття сезону фонтанів супроводжувалось концертом місцевих та запрошених музикантів. Фонтан має найбільшу в Україні кулю, що обертається під дією води. Крім того, скульптури навколо, відображають всю історію українського народу, починаючи з давніх часів.

Автор: Vgorode - Запоріжжя
  У Запоріжжі відкрили унікальний фонтан
У Запоріжжі відкрили унікальний фонтан

У Дніпрі запрацював фонтан "Білий лебідь"

1 червня у Дніпрі теж запустили фонтани - 12 із 14. У тому числі запрацював і "Білий лебідь" - це єдиний фонтан, який розташовано в акваторії річки Дніпро. Він складається з головного струменя у 65 м і двох бічних по 45 метрів, що б'ють просто з ріки.

Автор: vesti.dp.ua
  Унікальний фонтан відкрили в Дніпрі
Унікальний фонтан відкрили в Дніпрі

Частина унікальних фонтанів ще не працює

Одні з найгарніших фонтанів України офіційно ще не увімкнули. Це, наприклад, відомий світломузичний фонтан біля фабрики "Рошен" у Вінниці.

Уманські водограї теж лишають закритими. Раніше вони увійшли в трійку найбільших в Україні.

А у Львові фонтани міста обставили захисним укриттям. Адже у місті вони - старовинні та унікальні.

Автор: Львівська облрада
  У Львові фонтани захистили укриттям
У Львові фонтани захистили укриттям

Нагадаємо, що в Україні діє воєнний стан - в травні Верховна Рада продовжила його до 23 серпня. Тому багато обʼєктів інфраструктури вимушено не працюють.

Зараз ви читаєте новину «Найкрасивіші фонтани України: де вже увімкнули та що про них відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі