неділя, 17 грудня 2006 11:44

На дні Чорного моря побудують музей (ФОТО)
5

Американські учені мають намір побудувати в Україні музей на дні Чорного моря. Проект вже представили в географічній громаді США у Вашингтоні.








Ідея створити підводний музей виникла у відомого дослідника Роберта Балларда після експедиції на Чорне море. Влітку цього року неподалік від берегів Криму він виявив унікальні історичні артефакти, зокрема, затонулий радянський лайнер "Ленін", декілька підводних човнів і вертольотів. Але найголовніше - залишки візантійського корабля зі всім вантажем.

- Там (на дні Чорного моря - "ГПУ") є сульфат водню. Він дає запах тухлих яєць. Через це там нічого не може жити. Але завдяки цьому предмети старовини чудово збереглися. Вони немов лежали в сховищі, - сказав Баллар

Припускають, що у затонулих амфорах - стародавнє вино, мед і зерно. Все це учені відправлять на дослідження в лабораторію. А поки зняли на відео і склали детальний план дна.

Влітку доктор Баллард планує повернутися до Криму для продовження підводних розкопок. В майбутньому більшість знайдених артефактів піднімуть на поверхню. Але частина залишиться на дні.

Вони стануть експонатами підводного музею. Під водою встановлять відеокамери, які передаватимуть зображення на екрани в будівлі музею і вестимуть пряму трансляцію в інтернет. Доктор Баллард пообіцяв, що відвідувачі музею зможуть навіть керувати камерами-роботами.





Щось подібне зробили колись на затонулому Титаніку, який також виявила експедиція Балларда, повідомляють Подробности.

Детальніше про експедицію Балларда читайте в матерілі "Газети по-українськи"


Зараз ви читаєте новину «На дні Чорного моря побудують музей (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі