четвер, 18 березня 2021 19:50

Ліну Костенко висунуть на Нобелівську премію

Ліну Костенко висунуть на Нобелівську премію
Ліна Костенко - українська письменниця, поетеса-шістдесятниця, лауреатка Шевченківської премії за історичний роман у віршах "Маруся Чурай". Відмовилася від звання Героя України. Фото: Pinterest

Поетесу Ліну Костенко можуть номінувати на Нобелівську премію з літератури у 2022 році. Її кандидатуру підтримує Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Про це у Facebook повідомила заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців номінували на "дитячу Нобелівську премію"

Цього року лауреаткою стала американська поетеса Луїза Глік.

"Луїзу Ґлік можна порівняти з Ліною Костенко, - каже поетеса та літературознавиця Олена Гусейнова. - Вони обидві – живі класики, обидві пов'язані з духом шістдесятництва. Хоча це різні 1960-ті, очевидно. Їх, напевно, можна поставити поряд і побачити, як рухаються письменницькі долі в різних літературах. Вихідні позиції дозволяють нам побачити дві зовсім різні історії поезії у країнах, між якими океан".

У 2021 році на Нобелівську премію миру висунули 329 кандидатів.

Це третя найбільша кількість претендентів на премію за весь час її існування, повідомили на сайті Нобельської премії.

Імена кандидатів не можна розголошувати ні членам Нобелівського комітету, ні тим, хто висував кандидатів. Однак раніше ЗМІ повідомляли, що цьогоріч на премію висунули: президента Росії Володимира Путіна, російського опозиціонера Олексія Навального, екоактивістку Грету Тунберг, лідерку білоруської опозиції Світлану Тихановську, колишнього президента США Дональда Трампа, Всесвітню організацію охорони здоров'я (ВООЗ), протестний рух Black Lives Matter ("Життя темношкірих важливі"), НАТО та Агентство ООН з питань біженців (UNHCR) тощо.

Зараз ви читаєте новину «Ліну Костенко висунуть на Нобелівську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі