вівторок, 19 березня 2013 13:02

Ліні Костенко присвячено чотири сорти ірисів
7

Сорт "Ліна Костенко"
Фото: Фото: igorkhorosh.com
Сорт "Назарій Яремчук"
Сорт "Сніг у Флоренції"
Сорт "Анна Герман"
Сорт "Барбара Брильська"

Тернополянин, лікар за фахом, Ігор Хорош, 45 років, вивів чотири сорти ірисів присвячених Ліні Костенко.

Останній, щойно зареєстрований "Сад нетанучих скульптур" зараз цвіте в теплиці селекціонера. У відкритому ґрунті цвістиме в червні. Тоді Ігор Хорош покаже його колегам. Перший сорт присвячений поетесі носить її ім'я й зареєстрований в Міжнародній організації ірисів в США. Щоб зареєструвати назву на чиєсь ім'я, потрібна його згода.

"Сорт вивів три роки тому до 80-річчя поетеси. Телефоном домовився про зустріч в Києві й привіз фотографію квітки. Вона біла посеред жовто-золотавих пелюсток, бо Ліна Василівна світла людина із золотавим волоссям. Ліна Василівна не заперечувала, щоб квітка була названа її ім'ям".

Привіз в Київ й подарував поетесі близько 40 кущів різних власних сортів ірисів.

"Була радісна й посадила їх десь біля свого будинку. На її честь ми з Ольгою Богомолець висадили алею ірисів із 40 кущів в родинному замку Богомольців в Радомишлі на Житомирщині".

З різницею в рік вивів "Сніг у Флоренції" й "Гіацинтове Сонце" також присвячені Ліні Костенко. "Сніг у Флоренції" - відповідь на однойменну поему Ліни Костенко. На яскраво-бузковому тлі  квітки білі, як сніг пелюстки.

"Як поет творить вірш, так селекціонер колористику нових квітів. Зацвів у мене ірис жовто-коричневий. Глянув й зрозумів, що приблизно такого кольору  "Гіацинтове сонце" з однойменного вірша Ліни Костенко. Так і назвав".

Твори Ліни Костенко почав читати школярем на початку 80-х. "Її книги тоді не продавались, в бібліотеці їх не було. Брав у знайомих на день-два. Читав ночами, переписував вірші в зошит. Зараз маю книжки з її автографом".

Окрім Ліни Костенко Ігор Хорош називав іриси на честь Назарія Яремчука, співачки Анни Герман та акторки Барбари Брильської. За 24 років селекціонування вивів майже 100 сортів. Іриси "Ліна Костенко" коштують 250 грн. за стебло. "Сніг у Флоренції" -150. Інші сорти колекціонера можна купити й по 40 грн.

Зараз ви читаєте новину «Ліні Костенко присвячено чотири сорти ірисів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі