вівторок, 02 лютого 2021 12:46

Культовий український фільм покажуть на великому екрані

Культовий український фільм покажуть на великому екрані
1982-го Олег ­Янковський у трагікомедії "Польоти уві сні та наяву" зіграв архітектора. Фільм покажуть на великому екрані у Довженко-Центрі. Після показу буде можливість поспілкуватися із режисером Романом Балаяном. Фото: Довженко-Центр

Спеціальний показ фільму "Польоти уві сні та наяву" за участі режисера Романа Балаяна пройде в Києві на сцені 6 Довженко-Центру 4 лютого о 19:00.

Стрічка вийшла у прокат 1983 року. Знята на кіностудії ім. Олександра Довженка. Розповідає про 3 дні з життя працівника архітектурного бюро Сергія Макарова напередодні його 40-річчя. Головного героя зіграв Олег Янковський.

"Фільм майже одразу став культовим, - каже кінокритик Андрій Алферов. - "Польоти" – це портрет епохи брежнєвського застою. Своєрідний маніфест інтелігенції, риси якої проглядаються в образі Макарова. Розгубленість, безладність, беззмістовна заповзятливість, паралізована здатність обирати та вирішувати.

Персонаж Янковського – самотній чоловік середнього віку, який переживає кризу. Не може знайти собі місця у суспільстві. Замість зовнішнього світу обирає внутрішній. Намагається злетіти. Не буквально, а фігурально.

"Польоти" - не просто винятковий художній твір. А важливий для української культури документ, що зафіксував образ інтелігента в епоху занепаду тоталітарної імперії. Балаян став літописцем життя тодішнього середнього класу, чужого і владній верхівці, і мовчазній слухняній більшості. Утілив на екрані свої відчуття доби. Зробив їх переживаннями мільйонів, для яких кіно стало дзеркалом".

Після показу відбудеться сесія "питання-відповідь" з автором фільму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Олега Янковського була погана пам'ять

"Польоти уві сні та наяву" відкривають серію тематичних кінопоказів в рамках однойменної виставки, присвяченої стрічці. Складається з 5 картин, знятих у період з кінця 1970-х до кінця 1980-х. Поєднані темою людини, яка не вписується в життя суспільства та його моральні канони.

Програма показів:

- 4 лютого. "Польоти уві сні та на яву" - режисер Роман Балаян, 1982 рік;

- 11 лютого. "Осінній марафон" - режисер Георгій Данелія, 1979 рік;

- 18 лютого. "Автопортрет невідомого" - режисер В'ячеслав Криштофович, 1988 рік;

- 25 лютого. "Бич божий" - режисер Олег Фіалко, 1988 рік;

- 4 березня. "Смиренний цвинтар" - режисер Олександр Ітигілов, 1989 рік;.

Виставка за мотивами фільму "Польоти уві сні та наяву" поновила роботу 27 січня у Музеї кіно Довженко-Центру. Триватиме до 7 березня. Досліджує стрічку Балаяна та епоху її створення. Містить інсталяції, картини, фотографії, тексти мистецтвознавців і свідчення очевидців, фрагменти документальних і художніх фільмів.

Зараз ви читаєте новину «Культовий український фільм покажуть на великому екрані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі