четвер, 25 вересня 2014 16:22

Кримські музеї не судитимуться за золото скіфів

Кримські музеї не судитимуться за золото скіфів
Фото: АР

Кримські музейники не стануть найближчим часом звертатися до судів для повернення до музеїв республіки колекції скіфського золота, яка зараз перебуває в музеях Нідерландів, оскільки в умовах політичної кризи і відносин, що ускладнилися, між сторонами спору рішення буде не на користь Криму, заявив директор центрального музею Тавриди Андрій Мальгін, передає РИА Новости.

Колекція скіфського золота була вивезена з кримських музеїв на виставку в археологічний музей Алларда Пірсона в Амстердамі на початку лютого, ще до того, як Росія анексувала Крим.

У колекції представлені археологічні знахідки з п'яти музеїв, в тому числі чотирьох кримських, серед них і Центральний музей Тавриди. Міністерство культури України заявило, що експонати колекції будуть повернуті Києву, оскільки визнані державною власністю України. Однак музей в Нідерландах, де виставлено золото скіфів, вирішив не передавати експонати ні Україні, ні Криму до рішення компетентного судді або угоди між сторонами. При цьому частину колекції з Національного музею історії України було прийнято рішення повернути. Наприкінці серпня виставка була офіційно закрита, однак через спірні моменти між Україною і Кримом колекція не може повернутися назад у кримські музеї.

"Зрушень немає і найближчим часом не буде, поки не буде деполітизована ситуація. Якщо зараз почати вирішувати питання, то воно однозначно буде вирішуватися не на нашу користь. Потрібно почекати рік, два, скільки треба, стільки й будемо чекати, поки все затихне і заспокоїться, щоб все вирішувати на тверезу голову, коли пройде цикл політичної кризи", - сказав Мальгін.

Наразі до Києва повернулася частина експонатів. Решта залишилася у Нідерландах до залагодження усіх юридичних питань.

Зараз ви читаєте новину «Кримські музеї не судитимуться за золото скіфів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі