понеділок, 16 серпня 2021 17:58

"Книжок своїх не люблю": Юрій Іздрик святкує 59-річчя
18

Юрій Іздрик народився 1962-го в ­Калуші Івано-Франківської ­області. Там живе до сьогодні
Фото: Gazeta.ua, журнал "Країна"
Іздрик - автор романів "Воццек", "Подвійний Леон" і "АМтм". Один із творців станіславського феномену - культурного явища, що виникло на початку 1990-х, гурту митців-постмодерністів з Івано-Франківська
Торік вийшов календар на 2021-й із фотосесією Юрка Іздрика в стилі ню. Знімки виконала Настя Теликова

59 років виповнилось сьогодні літератору, художнику, музиканту Юрію Іздрику.

Іздрик - автор романів "Воццек", "Подвійний Леон" і "АМтм". Один із творців станіславського феномену - культурного явища, що виникло на початку 1990-х, гурту митців-постмодерністів з Івано-Франківська.

16 серпня поет опублікував у Facebook вірш з назвою "58+"

Пропонуємо згадати сім найцікавіших цитат з інтерв'ю Іздрика журналу "Країна" 2013 року:

"Навчився жити практично без грошей і соціальних стимулів. Раціон – як в ігуани в зоопарку. Розваги – заходиш у свій внутрішній світ і починаються "американські гірки". Якщо в людині здатність до творчої праці збігається з умінням заробляти гроші – це завжди викликає в мене респект і легку заздрість. Уміння заробляти – ­окремий талант, що не залежить від рівня інтелекту, освіти, ­художньої обдарованості. Я цього таланту позбавлений".

"Музики-кіно-чтива якщо й потребую, то хіба в гомеопатичних дозах. Більшість мистецького продукту для внутрішніх потреб створюю собі сам".

"Якщо знаєш, що все правильно робиш, страх зникає. Якщо в пошуках правильних слів я виходжу на правильні рухи – це і є осмислене життя".

Жодного дня, жодного досвіду, пережиття не шкодую. Усе, що було, – усе моє і все пішло на користь

"Жодного дня, жодного досвіду, пережиття не шкодую. Все, що було, – все моє і все пішло на користь. Якби довелося жити ще раз – нічого б не змінював".

"Закохуюсь надто часто, щоб мене можна було назвати однолюбом. Але достатньо надовго, щоб усе ж таки визнати, що я – однолюб. Бо оті "надовго" – це роки, десятиліття. Це як різні життя, і в кожному – лише одна любов".

"Більшість своїх книжок не люблю. ­Любиться, доки пишеться, потім настає пора прощання. ­Неможливо думати про нову книжку, не розлюбивши чи навіть не зненавидівши попередньої".

"Я людина марнославна, але практично "безпонтова". Регалії, звання і статуси мене не особливо гріють – достатньо кілька десятків "лайків" під черговим віршиком".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Презентували пісню на вірш Юрія Іздрика

Ще сім фактів про Юрія Іздрика:

- Народився 1962 року в ­Калуші Івано-Франківської ­області. Там живе до сьогодні.

"Живу замкнуто. З хати виходжу лише в разі крайньої потреби. У великому місті це було б проблемніше – більше спокус, більше загроз. Живу там, де народився. Інтернет, соцмережі – майже єдине вікно у світ. Завдяки їм моє усамітнення не перетворюється на ізоляцію", - розповідав.

- Закінчив Львівський ­політехнічний інститут і працював інженером на Івано-Франківському заводі автоматизованих ливарних машин, у Калуському науково-дослідному інституті галургії.

- 1989-го заснував літературно-мистецький часопис "Четвер". У ньому вперше друкували Любка Дереша, Володимира Єшкілєва та інших.

- За збірку оповідань "Таке" отримав відзнаку "Книга року Бі-Бі-Сі-2009". Нагороду – тисячу фунтів – витратив на ремонт ванної та кухні й віддав частину боргів.

- За 350 грн можна купити календар на 2021 рік із фотографіями оголеного Іздрика. Знімки зробила Настя Теликова.

- 2009 року Іздрик разом із львівським поетом Григорієм Семенчуком заснували літературно-музичний проект DrumТиАтр, в якому поєднують музику, літературу й театр. ­Іздрик під електронну музику Семенчука читає власну поезію.

- Юрій Іздрик отримав головну роль у фільмі Ірини Цілик "Я і Фелікс" про 1990-ті. Зіграв колишнього контррозвідника і солдата ГРУ Фелікса. Це екранізація роману Артема Чеха "Хто ти такий?".

Зараз ви читаєте новину «"Книжок своїх не люблю": Юрій Іздрик святкує 59-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі