четвер, 16 квітня 2015 13:11

Канада повернула Індії незаконно вивезену 900-річну скульптуру

Канада повернула Індії незаконно вивезену 900-річну скульптуру
Фото: THE CANADIAN PRESS/Adrian Wyld

Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер передав своєму індійському колезі Нарендра Моді 900-річну скульптуру, яка таємничим чином зникла з давнього храму Індії і була незаконно переправлена в Північну Америку.

Скульптура з каменю, відома як Parrot Lady, з комплексу храмів Кхаджурахо, що знаходиться під захистом ЮНЕСКО, зображує танцівницю з папугою на плечі, передає індійський телеканал NDTV.

Цінний найдавніший експонат несподівано з'явився в Канаді в 2011 році, при цьому власник не зміг надати правоохоронцям документів на право володіння цією скульптурою. Канадські влади зв'язалися з індійською стороною і почали переговори щодо повернення експоната.

Скульптура була передана Індії в ході візиту прем'єр-міністр Моді в Канаду згідно з конвенцією ЮНЕСКО № 1970, яка передбачає заборону та запобігання незаконному імпорту, експорту та трансферу об'єктів культурної спадщини.

Кхаджурахо - це храмовий комплекс, до складу якого входять близько 20 будівель. Всі будівлі були зведені близько IX-XII ст. н. е. Храми побудовані в североиндийском стилі нагару.

Зараз ви читаєте новину «Канада повернула Індії незаконно вивезену 900-річну скульптуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі