четвер, 05 вересня 2013 12:02

Йоханссон грає іншопланетянку, а зірку "Темного лицаря" закрили в автомобілі - фестиваль у Венеції продовжує дивувати
26

Міа Васиковська
"Стежки"
"Теорема "Зеро"
Террі Гілліам і Мелані Тьєррі
Джуді Денч і Стів Куган

"У газеті було фото дівчат. Напівголі вони тримали в руках плакати "Україна - не бордель". Я подумала - дивно протестувати голими проти секстуризму, - зізнається австралійська молода режисерка Кітті Грін. Її перша документальна робота "Україна - не бордель" про український жіночий рух Femen потрапила до позаконкурсних показів ювілейного 70-го кінофестивалю у Венеції.

Знімала стрічку австралійка у 2010-му році. Мала при собі маленьку камеру і декілька радіомікрофонів. Провела з "феменками" шість тижнів.

За спостереженнями кінокритиків в останні два роки документальне кіно займає все більше місця в програмі фестивалю. Так, цього року у позаконкурсній секції представлено 10 стрічок. А в основному конкурсі чимало стрічок заснованих на реальних подіях.

Молода жінка у 1977 році вирішила самотужки перетнути Австралійську пустелю. Зіграла її у фільмі "Стежки" Джона Каррена 23-річна Міа Васиковська. Вона йде пішки 3 тисячі кілометрів у супроводі верблюдів, настирливого фотографа та аборигенів.

Нова стрічка "Філомена" британця Стівена Фрірза також заснована на реальній історії. Ірландку Філомену виховували католицькі черниці. Але у юному віці дівчина вагітніє від чарівного незнайомця. Дитину у неї відбирають і віддають до американської родини. Філомена 50 років шукає сина. Свою історію жінка розповідає журналістові ВВС. Разом вони їдуть в США. 78-річній Джуді Денч за роль Філомени уже пророкують нагороду на фестивалі.

А от фаворитом на головний приз у чоловічій акторській номінації називають 56-річного австрійця Крістофа Вальца. Він грає самотнього кібергенія у стрічці Террі Гіліама "Теорема "Зеро". Живе у занедбаній каплиці, за якою цілодобово спостерігають камери. Персонаж Вальца працює над загадковим проектом, мета якого - знайти сенс життя. Або навпаки - довести, що його немає. Журналістам на фестивалі Террі Гілліам зізнався, що зняв фільм про сучасність. Майбутнє, як каже режисер, описане в "Теоремі Зеро", вже давно настало - реклама на кожному кроці, Бетмен замість Бога і дисплей - замість церкви.

Оскільки фестиваль ювілейний, то цього року до програми відібрали найіменитіших режисерів. Легенда японського кінематографу 72-річний Хайяо Міядзакі привіз "Вітер дужчає". Над ним працював останні 5 років. Мультфільм розповідає про молодого авіаконструктора, який в дитинстві мріяв бути пілотом, а тепер змушений працювати над проектом винищувача. Це остання робота культового аніматора. Більше він не буде знімати стрічок.

Окрім того, що у фестивальну програму зібрали фільми з великою кількістю зірок світового кінематографа, організатори здивували і вибором фільму відкриття. Майже вся дія стрічки - 95 відсотків еканного часу відбувається у космосі. Це вперше картину на фестивалі показують в форматі 3D. Видовищність спецефектів фільму порівнюють з найкасовішою стрічкою усіх часів "Аватаром".

"Найважче було повільно рухатися. А говорити при цьому швидко. Тобто зобразити дії в космосі без самого космосу", - розповідає 52-річний американський актор Джордж Клуні. Він разом з Сандрою Булок, 49 років, виконали головні ролі у фільмі "Гравітація". Усі сцени знімали в лондонському павільйоні, а 60 відсотків кадрів доробляли на комп'ютері. Це історія двох астронавтів. Їхній космічний корабель вибухає і вони скріплені тросом опиняються у відкритому космосі без зв'язку із Землею і надії на порятунок.

Якщо в "Гравітації" режисерові Альфонсо Куароно вдалося показати безмежний космічний простір, то для фільму "Лок" Стівен Найт обрав один автомобіль і одного актора - Тома Харді, зірку "Темного лицаря". 90 хвилин в кадрі салон автомобіля. Увесь цей час герой їде по автостраді і говорить по телефону з дружиною, сином, начальником. За цей час він нищить свій щасливий шлюб і зриває важливу бізнесову угоду.

У новій роботі режисера Джонатана Глейзера "Побудь в моїй шкірі" Скарлетт Йоханссон також роз'їжджає на автомобілі пустельними дорогами. Знайомиться з молодими чоловіками і в буквальному сенсі висмоктує з них життя. Вона грає іншопланетянку-вбивцю.

Переможців у гонитві за "Золотим левом" оголосять 7 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Йоханссон грає іншопланетянку, а зірку "Темного лицаря" закрили в автомобілі - фестиваль у Венеції продовжує дивувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі