вівторок, 17 вересня 2013 10:43

Художник із пап'є-маше робить маски людської психіки
22

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

У Центральному Будинку Художника в Києві в галереї Круглий зал відбулася персональна виставка художника і психолога Олександра Катеруші "Маски". Маски - це фізіономічні образи. На підставі накопиченого за роки терапії досвіду, автор виносить на загальний огляд цікаві проекції людської психіки. На виставці можна побачити 54 маски з пап'є-маше, кожній з яких автор дає психоаналітичне пояснення.

"Створюю образи, які особами не є, але в той же час як особи ідентифікуються, - каже художник. - На рівні цілісного сприйняття людина бачить обличчя, на рівні деталей - танець символічних персонажів. Враження від спілкування з людиною я можу "упакувати" в фізіономічний образ і "подати" глядачеві у вигляді маски".

Автор зупиняється біля масок "Парочка": "Ці двоє міцно пов'язані конічними маківками у вузол. Схоже, їхні стосунки надійні. Але вузол може значити також і обмеження свободи. А от маска "Клітка" закликає звільнятися від внутрішніх ґраток. Програмова маска цієї виставки називається "Тримати лице". Поясню її так: люди вважають, що обличчю не досить бути передньою частиною голови. Ця частина - статусна. Тому будь-що намагаємося подати її найвигідніше і найпривабливіше. А не помічаємо, що обличчя стають при цьому штучними".

У маски "Емпатія" увігнута всередину випуклість обличчя. Автор каже, що людина у стані емпатії до іншої подумки уподібнюється. Перетворюється на іншу. Маску "Комплекс неповноцінності" автор помістив у підошву черевика.

"Там, де повинна бути поверхня обличчя, висічена ступня черевика. А обличчя заховалося і несміливо визирає з отвору. І все ж воно намагається компенсувати свою присутність - усмішкою, яку створює каблук".

Маска "Комплекс влади" показує зів'ялу, як тюльпан, корону на голові.

"Корона, яка вінчає голову короля - лише видимість. Вона утворена зубцями відірваної маківки. Вона звисає на шиї короля, нагадуючи блазенський ковпак".

Цікаво автор трактує і маску "Мудрець" із зображеною на голові книгою.

"Книга - символ мудрості. Але голова мудреця цю книгу тільки підтримує, будучи просто табуреткою".

Зараз ви читаєте новину «Художник із пап'є-маше робить маски людської психіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі