середа, 13 грудня 2023 18:43

Голубці з картоплею офіційно визнали українською стравою

Міністерство культури та інформаційної політики внесло до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України голубці з картоплею та обухівський рушник.

Про це міністерство повідомило у середу.

Тепер громади мають до 20 грудня розробити план охорони цих елементів на пʼять років.

Традиція приготування й споживання пісних голубців з картоплею походить з села Сонячне Волноваського району Донецької області.

Автор: mcip.gov.ua
  Голубці з картоплею визнали культурною спадщиною України
Голубці з картоплею визнали культурною спадщиною України

Страву готують за двома рецептами: це пісні (скоромні) голубці до Святої вечері та звичайні (або святкові).

Для обох рецептів потрібна білокачанна капуста, листя якої потрібно відварити у підсоленій воді.

Для начинки - терта на дрібній тертці та товчена картопля у рівних пропорціях, сіль, перець, часник. У начинку до пісних голубців додають смажену на олії цибулю і гриби. Пісні голубці тушкують на томатній підливі.

А в будні та на свята у начинку для голубців додають будь-який м'ясний фарш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому у холодну пору тягне на солодке

Традиція і технологія виготовлення Обухівського "шитого" рушника - з міста Обухів, села Таценки, Красна Слобідка Обухівської громади, селища Козин, села Старі Безрадичі Київської області.

Автор: mcip.gov.ua
  Характерна особливість Обухівського рушника - округлий орнамент
Характерна особливість Обухівського рушника - округлий орнамент

Характерна особливість Обухівського рушника - великий, лапатий та округлий орнамент.

Окрім цього, у нього дуже великі шви й немає гострих кутів. Двосторонній рушник зазвичай - три метри у довжину, має рельєфну вишивку, виконану переважно червоними нитками.

Торік ЮНЕСКО внесла український борщ до переліку об'єктів нематеріальної культурної спадщини, яка потребує охорони.

Цього року історичний центр Одеси включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Зараз ви читаєте новину «Голубці з картоплею офіційно визнали українською стравою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі