субота, 24 серпня 2019 21:45

Фільм "Додому" представить Україну на "Оскарі"

Автор: imdb.com
  Ахтем Сеітаблаєв (зліва) і Ремзі Білялов грають головні ролі батька й сина у фільмі "Додому" режисера Нарімана Алієва. Драма представлятиме Україну на премії "Оскар"
Ахтем Сеітаблаєв (зліва) і Ремзі Білялов грають головні ролі батька й сина у фільмі "Додому" режисера Нарімана Алієва. Драма представлятиме Україну на премії "Оскар"

Український оскарівський комітет обрав фільм "Додому" режисера Нарімана Алієва національним претендентом на премію "Оскар" у номінації "найкращий міжнародний повнометражний фільм". Стрічка цьогоріч стала єдиним кандидатом, який подався на розгляд комітету.

Після анексії Криму двоє синів кримського татарина Мустафи поїхали в Київ. Старший син Назім гине на Донбасі. Батько вирушає до столиці, щоби повернути молодшого сина Аліма додому. Разом везуть тіло старшого у Крим, аби поховати за мусульманськими традиціями, за сюжетом.

"Для нас це важливий етап реалізації нашого фільму, - каже Наріман Алієв. - Головна ціль, щоб кіно побачили як в Україні, так і за її межами. За допомогою мандату Українського оскарівського комітету у нас з'являється додаткова можливість вийти на північноамериканський майданчик. Ми зробимо все з нашого боку, щоби бути гідним представником культурної дипломатії України у світі".

"Додому" - повнометражний дебют Нарімана Алієва. Головні ролі виконали Ахтем Сеітаблаєв та Ремзі Білялов. Продюсер драми - Володимир Яценко.

Світова прем'єра фільму відбулася 22 травня в конкурсній програмі "Особливий погляд" 72-го Каннського кінофестивалю. В Україні кіно вперше показали 14 липня в межах міжнародної конкурсної програми 10-го Одеського кінофестивалю. "Додому" виборов Гран-прі – "Золотого дюка", який присуджується за результатами глядацького голосування.

В український прокат картина вийде 7 листопада.

Номінанти на премію "Оскар" будуть оголошені 13 січня 2020 року. Церемонія нагородження пройде в Лос-Анджелесі 9 лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дні українського кіно пройдуть у Канаді

"Додому" - 12-й фільм, який висунула Україна на здобуття премії "Оскар", починаючи з 1997 року. Жодна стрічка не потрапляла до короткого списку претендентів, серед яких обирають п'ятірку номінантів на нагороду.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Додому" представить Україну на "Оскарі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі