вівторок, 01 травня 2018 21:45

Два скандально відомі театри покажуть виставу про помсту богів
6

Репетиція вистави "Орестея"
Фото: facebook.com
Репетиція вистави "Орестея"
Репетиція вистави "Орестея"
Репетиція вистави "Орестея"
Репетиція вистави "Орестея"

Незалежний київський театр "Мізантор" разом з театром на Подолі покажуть виставу "Орестея". Прем'єра відбудеться 20 червня у приміщенні театру на Подолі. Виставу створили за циклом п'єс давньогрецького драматурга Евріпіда, застосовуючи сучасні комп'ютерні теxнологіі.

Трилогію "Орестея" створив давньогрецький драматург Есхіл. Дія відбувається перед легендарним Троянським походом ХІІІ-ХІІ ст. до н.е. Мікенський цар Агамемнон, вирушаючи на війну з Троєю, приносить в жертву свою дочку Іфігенію. Коли повертається на батьківщину з перемогою - гине від руки дружини Клітемнестри. Вона мститься за смерть дочки і має почуття до кузена свого чоловіка Егіста. Малолітній син Агамемнона, Орест, виховувався далеко від батьківщини. Стаючи дорослим, за порадою бога Сонця Аполлона, Орест вбиває матір. Цим він накликає на себе гнів богинь помсти Ерінній. Шукає притулку в Дельфах, в храмі Аполлона. Бог наказує Оресту звернутися до суду богині Афіни. Найвищий судовий орган - Ареопаг, який створює сама Афіна, виправдовує Ореста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мізантроп" покаже спектакль про короля-самодура

Евріпід у трагедії "Орест" переінакшив міфологічний сюжет. Героя судить не Ареопаг, а народні збори Аргоса. Вбивство матері розглядають як безглузде діяння, вчинене за наказом злого бога. Окрім матері Орест намагається вбити тітку, оголосивши її винною у розв'язанні Троянської війни. Також погрожує вбити свою двоюрідну сестру, щоб врятувати своє життя.

Створюючи театр "Мізантроп", режисер Ілля Мощицький і композитор Дмитро Саратський багато в чому спиралися на ідеї французів Альфреда Жаррі і Антонена Арто, зокрема на створений Арто "Театр жорстокості". За його концепцією, театр мав відходити від суто вербальних засобів виразності. Орієнтуватись на пластично-візуальний ряд вистави, що передбачає максимальний рівень експресії по відношенню до глядача.

Зараз ви читаєте новину «Два скандально відомі театри покажуть виставу про помсту богів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі