пʼятниця, 11 липня 2014 19:49

Донбас у кольорах "Правого сектора" - у Мистецькому Арсеналі показують "Нову українську мрію"
12

Фото: Катерина Кисельова

Роботи 45-ти художників зібрали в Мистецькому Арсеналі на виставці "Нова українська мрія". Експозиція починається із інсталяції Олексія Сая "Не наступи на граблі". На підлозі розкладені граблі: їх можна обійти, а можна спробувати пройтися цим лабіринтом, не наступивши на них.

Далі роботи молодих та уже відомих художників - Савадова, Ройтбурда, Маценко. Молодий художник Роман Мінін родом із Донецької області представив найновіші об'єкти - серія "Комплекс повноцінності" у жовто-синіх кольорах. Як і у попередніх роботах Мініна, тут присутні традиційні атрибути життя шахтарів. Більшу за розмірами "Хто перший повірить?" Роман зробив червоно-чорною. "Це Донбас у кольорах "Правого сектора"?"- жартують відвідувачі. "Або у кольорах Стендаля," - відповідає куратор проекту Олександр Соловйов.

"Ця виставка - імажинаріум. Тут зібрані метафори, образи, символи мрії. Художники показують, про що мріють українці, і які перепони на них чекають на цьому шляху. Невипадково Богдан Перевертун поставив тут свій "Прикордонний сад". Замість дерев - прикордонні стовпи, розфарбовані у кольори національного прапора. Це явна мрія про те, щоб на наших кордонах був мир і спокій," - каже куратор.

Своєрідною метафорою шляху до мрії слугує інсталяція групи Temporary. У залі збудували вузький коридор, на підлозі постелили українську ткану доріжку. У кінці тунелю зачинені двері. І зовсім близько пахне хлібом. На одну із колон повісили розпилювач запаху. Це робота іншої арт-групи - "Йод".

Виходить, що нова українська мрія поки що невидима, як аромат свіжого хліба, і двері до неї можуть бути зачинені. Але зі стіни навпроти на відвідувачів сміливо дивиться рудоволоса Лілу із фільму "П'ятий елемент". Це робота Ільї Psyfox. Замість мультипаспорта, як у фільмі, вона показує паспорт громадянина України. Мабуть багато українців хочуть, щоб він відкривав двері. Якщо не до мрій, то хоча б до Європи.

Зараз ви читаєте новину «Донбас у кольорах "Правого сектора" - у Мистецькому Арсеналі показують "Нову українську мрію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі