субота, 25 лютого 2012 17:29

До показу "Той, що пройшов крізь вогонь" відкрили виставку про індіанців
10

Фото: Фото: Андрій Янович

До презентації фільму "Той, що пройшов крізь вогонь" в Тернопільському  культурному центрі "Перемога" відкрили виставку традиційного індіанського одягу, зброї та ритуальних предметів з приватної колекції місцевого "індіаніста" Олега Соколовського. Колекціонер розповів про принцип роботи тамтешніх шаманів.

"Індіанські шамани лікували людину на рівні аури. Аура – це випромінення певних частот. Якщо людина хвора, це означає, що на якомусь рівні в тій чи іншій частині тіла частота випромінювання порушена. Шаман визначав це. Брав спеціальну колотушку, і за допомогою неї і тембру голосу підбирав потрібну частоту – таким чином закриваючи прогалину", — розповів колекціонер.

В експозиції представлені дві таких "колотушки" виробництва сучасних індіанців.

"Одна мала б лікувати нежить, а за допомогою іншої викликають дощ. Я пробував використовувати цю дощову і на диво вдавалося - дощ йшов. Правильно використати іншу не вдавалося", — зазначив Олег Соколовський.

За свловами колекціонера,  в багатьох фільмах про індіанців їхню поведінку показують хибно.

"Те, що вони в бою кидаються томагавками – вигадка. Це зброя для ближнього бою, тому кинути її – означає залишитися беззахисним. Томагавком могли здалека хіба добити того, хто втікає. Таке саме перекручування – називання індіанців "червоношкірими". Насправді шкіра в них світло-коричнева, а "червоношкірий" пішло від того, що вони любили прикрашати себе різноманітними фарбами. Червоний колір вважався священним", — додав Соколовський.

Під час презентації експозиції колекціонер зазначив, що цією виставкою організатори хочуть знівелювати ауру расизму, яка навіялася на Тернопіль після скандалу з місцевою газетою.

"Насправді тернополяни люблять і поважають чужу культуру. Ця виставка яскравий приклад цього", — зазначив колекціонер.

Після короткої презентації учасників запросили на перегляд фільму.

Зараз ви читаєте новину «До показу "Той, що пройшов крізь вогонь" відкрили виставку про індіанців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі