четвер, 08 серпня 2013 14:05

"Депеш Мод" Жадана екранізували - з книги хочуть зробити серіал
6

Кадр з фільму
Кадр з фільму
Кадр з фільму
Кадр з фільму
Кадр з фільму

Режисер Михайло Лук'яненко разом зі знайомими-любителями екранізували повість українського письменника Сергія Жадана "Депеш Мод". Свою стрічку режисер вважає першим фільмом, який він зняв у "мейнстрімному" жанрі. Себе називає прихильником арт-хаусу.

У романі "Депеш мод" дія розгортається в 90-ті роки під час злиднів і безробіття. За сюжетом, троє друзів шукають четвертого, щоб повідомити йому про самогубство вітчима. У анотації книги сказано: "Депеш Мод" тільки з першого погляду скидається на галюцинацію напівголодного студентика, насправді це строкатий портрет перехідної доби і покоління, яке зависло в жорстокому міжчассі дев'яностих.

У фільмі режисер екранізував другу частину "Ріка, яка тече проти власної течії", де герої слухають радіо. Над фільмом працювали 4 місяці. Стрічку змонтували на 51 хвилину.

- Чому вибрали саме цю главу?

- Я випадково потрапив в театральний харківський університет. Там саме студенти четвертого курсу здавали екзамен по сценічній мові. Хлопці розігрували уривок з роману "Депеш Мод". Я сміявся як підірваний і наступного дня запропонував їм зняти кіно по книзі.

- З Сергієм Жаданом зв'язувалися?

- Ми особисто з ним не знайомі і ніколи не зустрічалися, я знайшов його через соціальні мережі і написав, що "так і так потрапив на екзамен хлопців у театральному вузі - сподобалося, почитав книгу - взагалі сподобалося і от хочемо екранізувати одну з глав". На що він відповів: "А від мене що хочете?" - "Офіційного дозволу на екранізацію" - "Та знімайте заради Бога".

- Ви самі прописували сценарій? Щось змінювали?

- Так усе робив сам - сценарій, стояв за камерою, монтував.

- Діалоги і репліки лишили ті самі?

- Практично. Ми главу добряче порізали, аби було динамічіше.

- Яке найулюбленіше місце з екранізованої частини?

- Я в захваті від монолога діджея, коли його "зриває з катушок". Він говорить про вокаліста гурту Депеш Мод - мовляв "було б у вас стільки грошей ви б теж нічого не робили, сиділи б і втикали, а тут ... ці г**дони чортові тобі слова доброго не скажуть. Год в гості не ходив, костюма хорошого немає, зуби с*ка гниють, а він сидить на героїні та іще з якоюсь блондинкою..."

- Знімали все в Харкові?

- Так, майже 80 відсотків стрічки - це зйомка на кухні в квартирі, інше - з декораціями в студії. Насміялися до чортиків. У главі по сюжету увесь день ішов дощ і у нас як на замовлення також практично увесь час був дощ.

- За жанром як би назвали свій фільм?

Чорна комедія. Якщо фільм знайде якийсь відгук у глядачів, було б здорово зняти ще серій вісім по книзі. Аби повністю розказати історію.

У планах зробити дві прем'єри стрічки. Наприкінці вересня показати у Харкові, а наприкінці жовтня - у Києві.

Також цього року збираються екранізувати ще один роман Сергія Жадана - "Ворошиловград". Нею займається режисер, теле- та радіоведучий Ярослав Лодигін. Режисер зазначає, що головне в цьому романі – його сильна драматургічна конструкція, актуальність і кінематографічність. Рейдерство і боротьба з ним – це тема, яка змушує кров кипіти. Кіно за "Ворошиловградом" розпочнуть знімати, як тільки проект назбирає 200 тисяч доларів. Автори бачать його як незалежний фільм із бюджетом $ 500 - 1 млн. Переговори щодо фінансування ведуть і в Україні, й за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «"Депеш Мод" Жадана екранізували - з книги хочуть зробити серіал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі