пʼятниця, 29 жовтня 2010 17:26

Через шість років затишшя Маркес видав книгу

Через шість років затишшя Маркес видав книгу

Всесвітньо відомий письменник і лауреат Нобелівської премії з літератури 1982 року колумбієць Габріель Гарсіа Маркес видав збірку своїх промов, яка стала першою працею романіста, опублікованою після шести років мовчання, повідомляє в п'ятницю агентство Efe.

У книгу "Я тут не для того, аби говорити промови" ("Yo no vengo а decir un discurso") увійшли 22 тексти публічних виступів Маркеса, в яких письменник міркує про літературу, журналістику, політику і кіномистецтво.

Першою промовою, що відкрила збірку, стало прощальне слово Маркеса, звернене до товаришів по школі в 1944 році, коли 17-річний Габо закінчував навчання в інтернаті в місті Сапакіра, а останній текст в збірці датується 2007 роком.

Судячи з назви книги, її не варто сприймати як спробу письменника поставити собі прижиттєвий пам'ятник і підвести, таким чином, межу під своєю літературною творчістю. Нову працю Маркеса, яка, за його власним визнанням, ненавидить "офіціальщину", швидше є своєрідною автобіографією романіста.

Так, на сторінках книги геній магічного реалізму розповідає, як і чому він почав писати. За словами Маркеса, свою першу розповідь він створив, щоб заткнути рот колумбійському романісту Едуарду Саламеа Борде, який запевняв, що в молодому поколінні немає жодного путнього автора.

Як повідомляє венесуельська газета Universal, на обкладинці збірки на прохання автора була зображена папуга - найхарактерніший латиноамериканський птах. За даними видання, в будинку маленького Габо в місті Аракатака завжди жили папуги, і сам письменник розповідав, що він навчився говорити разом з ними.

Чутки про те, що 83-річний письменник збирається відійти від літературної діяльності, вже декілька років курсують в пресі, проте, за словами самого Маркеса, в даний час він продовжує роботу над романом "Ми побачимося в серпні" ("En agosto nos vemos"). Проте, Маркес поки не готовий сказати, коли читачі зможуть ознайомитися з текстом нового твору.

"Писання - мабуть, єдине в світі заняття, яке стає тим важче, чим більше ти набиваєш в цьому руку", - зізнався Маркес в одній зі своїх промов.

Останнім твором письменника, опублікованим в 2004 році, стала книга "Згадуючи моїх сумних повій" ("Memoria de mis putas tristes").

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Через шість років затишшя Маркес видав книгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі