середа, 16 червня 2021 16:30

Більшість фільмів про Донбас. Не вистачає Криму - кінокритик

Автор: Arthouse Traffic
  Фільм про Донбас після війни "Атлантида" визнали найкращим на церемонії нагородження цьогорічної Національної кінопремії "Золота дзиґа"
Фільм про Донбас після війни "Атлантида" визнали найкращим на церемонії нагородження цьогорічної Національної кінопремії "Золота дзиґа"

Найкращі українські фільми року продовжують рефлексувати на тему Донбасу.

Так вважає кінокритик Денис Буданов. Поділився враженнями від результатів п'ятої Національної кінопремії "Золота дзиґа". Церемонія вручення проходила у київському конгресно-виставковому центрі "Парковий".

Найбільше призів отримала драма "Атлантида" режисера Валентина Васяновича. Перемогла у шести номінаціях, зокрема як найкращий фільм. Чотири нагороди – у стрічки "Погані дороги" Наталки Ворожбит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили переможців українського "Оскару"

"Більшість лауреатів показують, що найбільше висвітлюємо російсько-українську війну. Візіонерська, суха, скупа "Атлантида" та більш глядацькі й зрозумілі "Погані дороги" – це великий майстер-клас.

Окрім них, відзначили драму "Забуті" про вчительку української мови в окупованому Луганську. Документалку "Земля блакитна, ніби апельсин" про сім'ю із містечка Красногорівка у прифронтовій зоні. Короткометражку "Бульмастиф" про ветерана, який намагається повернутися до нормального життя.

Бойові дії завжди спонукають до рефлексії в кіно. Так само було в США під час В'єтнамської війни", - каже Буданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські кіношники не хочуть розмовляти ні про що інше, крім війни

На думку кінокритика, не вистачає фільмів про Крим.

"Це не гаряча точка, як Донбас. Закрита територія, яку окупували й тепер вона наче сама по собі. Є тільки слабкі спроби на кшталт картин "Додому" з мрією кримських татар про півострів і "Черкаси" про героїчну оборону тральщика.

Були ще документальні роботи про Крим, але зовсім тихо пройшли. Взагалі більшість прем'єр практично не доходять до глядача. Серед ігрових також. Мало хто дивився "Атлантиду" й "Погані дороги". Прикро, бо класні стрічки", - додає експерт.

Дія фільму "Атлантида" відбувається 2025-го. Україна перемогла у війні з Росією, але Донбас практично зруйнований. Через екологічну катастрофу регіон визнано непридатним для проживання. Ветеран Сергій повертається в рідні місця. Не хоче їхати з малої батьківщини. Допомагає волонтерській організації знаходити невпізнані тіла солдатів, за сюжетом.

"Погані дороги" складаються з п'яти новел про жителів Донбасу й українських військових. Події розгортаються 2015-го. Місцевий директор школи п'яним перетинає блокпост, вступає в конфлікт із бійцями. Лікарка везе додому тіло вбитого командира з фронту. Пара селян вимагає гроші в жінки, яка збила автомобілем їхню курку. Три дівчини чекають на своїх хлопців — солдатів ЗСУ — на автобусній зупинці напівзруйнованої міської площі. Сепаратист бере в полон журналістку, знущається з неї, за сюжетом.

Зараз ви читаєте новину «Більшість фільмів про Донбас. Не вистачає Криму - кінокритик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі