субота, 06 березня 2021 23:17

"Божевільне порно" перемогло на Берлінському кінофестивалі

Автор: twitter.com
  Румунська акторка Катя Паскаріу у трагікомедії "Невдалий трах, або Божевільне порно" грає учительку однієї з бухарестських шкіл. Записала приватне відео, на якому кохається із власним чоловіком. Хтось виставив ролик в інтернет, за сюжетом. Фільм визнали найкращим на Берлінале 2021
Румунська акторка Катя Паскаріу у трагікомедії "Невдалий трах, або Божевільне порно" грає учительку однієї з бухарестських шкіл. Записала приватне відео, на якому кохається із власним чоловіком. Хтось виставив ролик в інтернет, за сюжетом. Фільм визнали найкращим на Берлінале 2021

Оголосили переможців 71-го Берлінського міжнародного кінофестивалю.

Головний приз "Золотий ведмідь" отримав фільм "Невдалий трах, або Божевільне порно" румунського режисера Раду Жуде. Розповідає про вчительку історії, чиє інтимне відео потрапило у мережу. Після цього на неї чекають неприємності у школі та тривале вияснення інциденту, за сюжетом.

"Стрічка фіксує на екрані зміст і сутність, розум і тіло, цінності та оголену плоть теперішнього часу. Саме цього моменту людського існування. Кидає виклик сьогоденню і самому кіно, рухом камери потрясаючи наші соціальні та кінематографічні традиції. Це вишуканий фільм, а також дикий, розумний і дитячий. Він нападає на глядача, викликає незгоду, але нікого не залишає байдужим", - ідеться у висновку журі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єра українського фільму відбулася на Берлінському кінофестивалі

"Життя однаковою мірою є трагедією і комедією. А погляд на нього митця може бути й гостросатиричним. Що й маємо у випадку із фільмом Раду Жуде, - пише для видання "Україна молода" кінознавець Сергій Тримбач. - Кіно про недосконалість сучасної цивілізації. Принаймні у її румунському варіанті. Який, утім, навряд чи принципово відрізняється від українського.

Найпотворніше виглядають тут люди. Вони кричать, галасують, апелюють до вічних цінностей. І невічних так само. Потім і навкулачки підуть.

Сатира зла і безпощадна. Рідкісний випадок у сучасному мистецтві. Водночас стрічка є прикладом національної самокритики. Те, що так само зустрічається нині рідко. Простіше задивлятись у екранні дзеркальця і щосили нахвалювати себе".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове українське кіно: 5 проєктів представлять цього місяця

Гран-прі вручили картині "Колесо фортуни і фантазії" японського постановника Рюсуке Хамагуті.

Приз журі присудили документалістиці "Пан Бахман і його клас" німкені Марії Шпет.

Найкращим режисером визнали угорця Денеша Надя за фільм "Природне світло". Найкращим сценаристом - корейця Хон Сан Су за "Вступ".

Нагороду за найкращу роль отримала німецька акторка Марен Еггерт за стрічку "Я твій чоловік". За найкращу роль другого плану - угорка Ліллі Кізлінгер за картину "Ліс - я бачу тебе скрізь".

За видатний художній внесок відзначили мексиканця Ібрана Асуада - за монтаж фільму "Поліційне кіно".

Усього в основній конкурсній програмі було представлено 15 робіт.

Берлінський кінофестиваль проводиться з 1951-го і вважається одним із найпрестижніших світових кінооглядів разом із Каннами та Венецією. Цього року відбувається у два етапи. З 1 до 5 березня проходив у форматі онлайн. Відкриті покази заплановано з 9 до 20 червня: як у звичайних кінотеатрах, так і просто неба.

Зараз ви читаєте новину «"Божевільне порно" перемогло на Берлінському кінофестивалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі