середа, 13 березня 2013 16:43

"Баядерку" за півтора мільйона гривень станцювали у переповненому залі
9

Фото: Фото: Олександра Черниш

Квитки на балет "Баядерка" за участю трьох зірок - Олени Філіп'євої, Ніни Ананіашвілі і Дениса Матвієнка - розкупили за тиждень до вистави.

На балконах балет можна було подивитися за кілька сотень гривень, у партері ціна за квиток сягала двох тисяч. Керівник української балетної трупи Денис Матвієнко переконав державу виділити півтора мільйона гривень на цю постановку. Та й ця сума вважається смішною для такого балету, бо костюмів пошили 300 штук, а всі декорації малювали вручну. До того ж довелося купувати в американської балерини російського походження Наталі Макарової права на постановку — їх купили на 5 років. Готуючи балет Наталя Макарова жила в Україні місяць, а її помічниці протягом трьох місяці репетирували з артистами балету щодня.

Чимало глядачів приїхали подивитися виставу з Росії і Грузії.

Ніна Ананіашвілі й Олена Філіп'єва втілили на сцені суперниць баядерку Нікію і дочку раджі Гамзатті, які змагалися за любов хороброго воїна Солора. Зрадивши кохану Нікію, Солор одружується з Гамзатті. З коханою зустрічається тільки в маренні в царстві Тіней.

49-річна Ніна Ананіашвілі завдяки віртуозній пластиці рухів здається нематеріальною, ніби крізь неї може продути вітер. Під час підтримок з Денисом Матвієнком здається перехопленою ним в польоті пір'їною.

Зала вибухає оплесками, коли одна за одною повільно синхронно рухаючись вервечкою на сцену виходять 32 балерини в білих пачках, симетрично розміщуються у шаховому порядку. Кожен синхронний рух їх створював красиве видиво - то здавалися полем квітів, то зграєю фламінго. Глядачі на балконах, повідкладавши біноклі, починають фотографувати сцену на мобільні. У партері такої архітектури зображення видно не було. По закінченні вистави артистам стоячи аплодують 10 хвилин.

- Я так зрозумів, Денис Матвієнко - це типу як директор цього всього, - ділиться враженнями з супутницею в черзі до гардеробу москвич 38-ми років у костюмі гірчичного кольору.

- Так, він художник-постановник, - відповідає жінка. - Він так усіх вимуштрував, що по струночці ходять. Ти бачив, які ці 32 дівчинки в білих пачках танцювали?

Неподалік киянка одягає лисячу шубу:

- Нарешті й до нас москвичі їдуть. А не тільки ми в Москву, щоб подивитися найкращий балет. Почали сходити зарубіжні зірки і на нашу землю.

Зараз ви читаєте новину «"Баядерку" за півтора мільйона гривень станцювали у переповненому залі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі