вівторок, 05 червня 2018 17:02

"Язичники, шини й бруківка з Майдану": в Нацопері покажуть "Коли цвіте папороть"

"Язичники, шини й бруківка з Майдану": в Нацопері покажуть "Коли цвіте папороть"
Оперу "Коли цвіте папороть" подивились 20 тис. глядачів. Фото - portal.lviv.ua

У київській Нацопері покажуть фольк-оперу-балет "Коли цвіте папороть" композитора Євгена Станковича, яку забороняли за часів СРСР. Оперу відродили через 40 років після створення. Режисер-постановник - художній керівник Львівського національного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької Василь Вовкун.

"1979-го фольк-оперу створювали для економічної виставки "Алітепа" у столиці Франції, - розповідає Василь Вовкун. - Західний імпресаріо пропонував 25 показів у паризькій Grand Opеra. Ще п'ять років мали бути гастролі по світу. Але Україною тоді керував русифікатор Володимир Щербицький (перший секретар ЦК КПУ до 1989 року. – Gazeta.ua). Ідеологом при ньому був українофоб Валентин Маланчук. Дійшло до здачі в київському палаці "Україна" на початку концертного сезону 1979 року. На прем'єру запросили французів. Будівлю по периметру оточила кінна міліція. Під час генеральної репетиції надійшов дзвінок із Москви від секретаря ЦК КПРС Михайла Суслова – заборонити постановку. Відродили "Коли цвіте папороть" у 2017-му у Львові".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбудеться прем'єра опери "Коли цвіте папороть"

У виставі немає однозначного сюжету, звичних для опери арій. Це мозаїка зі сцен, замальовок та епізодів. Задіяний національний симфонічний оркестр під керівництвом Володимира Сіренка. Балетмейстери Раду Поклітару, Артем Шошин та Сергій Наєнко. Художник з костюмів — Ганна Іпатьєва. Художником по світлу запросили Дмитра Ципердюка, Тадей Риндзак — сценограф.

"У феєрії "Коли цвіте папороть" звучатимуть дві теми: гармонія людини цієї землі з природою та героїка, яка протиставляється цій гармонії. У постановці є натяк на Революцію гідності – шини й бруківка. Це показує історичне коло боротьби українців за державність. Головним героєм є народ. У другій частині звучить колискова у виконанні Ніни Матвієнко. Це – сподівання на майбутні покоління", - каже Василь Вовкун.

Покази в Національній опері України відбудуться 22, 23 червня.

Постановка "Коли цвіте папороть" у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Курешельницької подивилися понад двадцять тисяч глядачів різних міст України й зарубіжжя. Опера відкрила потужний проект Львівського національного театру імені Соломії Крушельницької – "Український прорив".

Зараз ви читаєте новину «"Язичники, шини й бруківка з Майдану": в Нацопері покажуть "Коли цвіте папороть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі