вівторок, 06 листопада 2012 14:08

"А ви сидите, в носі ковиряєтесь: "Де сіські?" - на фестивалі читали п'єсу про FEMEN
6

Фото: Фото: Вікторія Хоменко

Дві дівчини у чорних сукнях розклали навколо себе кілька роздруківок. Передивляються репліки у фойє столичного Молодого театру. Зараз читатимуть пєсу "FEMEN'ізм" Дена Гуменного.

"У нас було три репетиції. Спершу розподілили слова. Потім читали, - розказує Дарина, учасниця театрального фестивалю. - Читання це також видовище, але емоційно його легше робити, ніж відігравати спектакль".

Кожен день, з 3 по 11 листопада на фестивалі "Тиждень актуальної п'єси" презентуватимуть по три-чотири вистави. Після "читок" обговорюють та діляться враженнями від тексту. Роблять п'ятихвилинні перерви і заслуховують нову п'єсу.

Режисер Аркадій Непиталюк виставляє на Малій сцені театру шість стільців. Розсаджує своїх акторок. Це п'ятеро молоденьких дівчат та одна літня жінка. У кожної з них по роздруківці тексту.

"Автор, мужчины-реплики, FEMEN, политик Вадим, некто Дудкин, Дядько..." - акторка зачитує дійових осіб п'єси. Дівчата проговорюють кожне слово з тексту, не пропускаючи ні "пауз", ні "опису нової сцени". Кожній з них випадає "відігравати" і за персонажів-чоловіків, і за персонажів-жінок.

"Нам не давали не воды, не разрешали нам... на наши просьбы остановиться хотя бы сходить в туалет... мы слышали только то, что ТЕРПИТЕ". "Три полуголых идиотки. Орали, орали, а на крики сбежались только журналисты".  "Біда нашого суспільства в тому, щоб створити інформпривід доводитися роздягатись чи битись і т.п. все вона правильно сказала і зробила а ви сидите в носі ковиряєтесь: "Де сіські?" "Пьяная дура-эксгибиционистка говорит правду. Вот и уровень развития украинского общества". Емоційно акторки підлаштовуються під український суржик, пекучі матюки чи звичайний оповідний текст.

Автор п'єси Ден Гуменний назвав її "документальною чи то комедією, чи то трагедією". У ній розказує про українських активісток FEMEN. Після "читок" - традиційне обговорення.

"Я свідомо вирішив для себе, що текст читатимуть тільки жінки, - каже режисер Аркадій Непиталюк. - І всі трактовки персонажів віддав на поталу їм. Думаю, це найліпше рішення в подачі цього тексту".

"А мені дівчата здалися на обгортки від цукерок, як фантікі. Ден, ти спілкувався хоч з одною з них?" - чорнява дівчина в окулярах питає автора.

"Я переписувався з Сашею. Але принципово тет-а-тет ні з ким не розмовляв. Там, внизу тексту є припис - погляд через медіа. Тобто я зробив своєрідний зріз того, що про них писали в медіа та показували на ток-шоу. Я зробив це спеціально, а добре це чи погано вирішувати вам," - пояснює автор п'єси Ден Гуменний.

"Я думаю глядач буде тупо "ржать" і сприйматиме виставу як стьобну комедію" - апелює автору хлопець в першому ряді.

Кожну з 30 відібраних п'єс на фестиваль, можна перечитати на сайті. "Тематика дуже різноманітна. Багато соціальних творів, - пояснює Марися Нікітюк, засновниця "Тижня актуальної п'єси" . - Тут немає моновистав. Усі - "багатолюдні". Тому в "читках" прийматимуть участь по 5-7 чоловік, залежно від режисерського рішення. Вони можуть їх розігрувати або читати відсторонено. В ідеалі "читка" - це експресивне висловлювання. Актори ще не вивчили ролі, вони ніби накинули на себе нове пальто. Таким чином, кожен глядач в своїй голові проганяє свій особистий спектакль".

Триватимуть "читки" та обговорення до 11 листопада. П'єси можна послухати у малій залі Київського Молодого театру, театрі ім. Івана Франка та у актовій залі Гете Інституту. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «"А ви сидите, в носі ковиряєтесь: "Де сіські?" - на фестивалі читали п'єсу про FEMEN». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі