середа, 07 жовтня 2020 18:05

Я не буду про це мовчати - Держкіно не потрібен фільм про Олену Телігу

Я не буду про це мовчати - Держкіно не потрібен фільм про Олену Телігу
Авторка сценарію про Телігу Ірен Роздобудько каже, що на Держкіно був великий тиск. Подзвонив конкретно міністр культури. Фото: Facebook.

Не отримав держфінансування фільм про поетесу Олену Телігу. Була членом Організації українських націоналістів. Видавала українську пресу та книжки під час Другої світової. Нацисти її розстріляли в Бабиному Яру 1942-го.

Рішення Держкіно не підтримати проєкт викликало бурхливу реакцію в соціальних мережах. Автор сценарію Ірен Роздобудько розповіла, що на пітчингу стрічка отримала найвищі бали експертів. Але Рада з держпідтримки кінематографії надала фінансування фільмам з нижчими оцінками.

Підписали смертний приговор інтелігенції

"Кричуща ситуація, - каже Роздобудько. - Я не буду про це мовчати. Думаю, що подзвонив конкретно міністр культури. Але "не пойман, не вор". З кулуарних розмов знаю, що пітчингова комісія отримала досить великий тиск. Підписали смертний приговор інтелігенції. Для мене це розкрита корупційна схема. Експерти ради - це поважні імена. Вони поставили ряду фільмів високі бали. І п'ятеро людей скасували їх рішення. Тобто зневажили своїх колег. Багато проєктів з професійними командами не отримали бюджет. Наприклад, новий фільм Володимира Тихого, стрічки про Лесю Українку та Квітку Цісик. Дуже незручна ситуація перед польськими продюсерами, які просто на рівні сценарію дали нам грант. Тепер моєму продюсеру треба виправдовуватися. Чому держава не підтримала проєкт, який вже гарантовано має просування в Європу? У нас шикарна Оленка. Вона танцювала, була модна. Це не бабський роман".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кіно великий скандал. Оголосили результати конкурсу на держфінансування

Письменник Віталій Капранов вийшов з ради Держкіно.

"На підставі оцінок експертів Держкіно ухвалюється рішення про фінансування фільмів. На 14-му конкурсі нас, грубо кажучи, послали, - каже Капранов. - Виходить, що нас використовують як прикриття для свавільних авторитарних рішень. А ми своїми іменами це діло прикриваємо. Вирішує все міністр культури, будемо реалістами. В секції документальних фільмів не дали грошей першому місцю. Зате дали картині студії "Квартал" про футбольних уболівальників, яка на 40-му. Комедія від "1+1" "Скажене весілля 3" навіть не потрапила в пітчинг. Отримала дуже низькі оцінки на найпершому етапі. Але їх таки профінансували. Це плювок в обличчя всім експертам. Я в таких умовах працювати не можу. Фільму про Олену Телігу ж не можна дать гроші, на їх думку. Бо кіно про Україну не відповідає інтересам теперішньої влади. Фільми про Майдан теж почекають".

Нас, грубо кажучи, послали

Член ради та керівник фестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі заперечує, що на нього був тиск. Режисером фільму про Телігу мав бути Роман Бровко. Перед тим зняв фільм про Василя Стуса "Заборонений".

"Проєкти, що отримали фінансування, мають перспективу, - каже Халпахчі. - Головний принцип - це якість. На вагу ставляться потенціал режисера. Коли він зробив два бездарних фільми, то йому взагалі не можна працювати в цій професії. На жаль, такі випадки є. Як і продюсери, які ще не здали 5 фільмів з попередніх конкурсів. Це теж нонсенс. Дуже часто спекулюють на історичних діячах. Це кон'юнктура. Нібито: "Як, я ж хочу зробити про таку велику особистість, а ви мені не даєте гроші". Але ж фільм про відому людину - це особлива відповідальність. Це дійсно має бути не глянцева картинка, яка могла би бути в телепередачі, а це має бути фільм, у якому є драматургія, характери та проблеми людини".

Дуже часто спекулюють на історичних діячах. Це кон'юнктура

У 14-му пітчингу Держкіно брали участь ігрові національні, неігрові, анімаційні фільми та телесеріали. Загалом 336 проєктів. Публічні презентації тривали рекордні 2 тижні – з 14 по 25 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Я не буду про це мовчати - Держкіно не потрібен фільм про Олену Телігу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі