субота, 28 жовтня 2017 18:50

8 найкрутіших українських мультфільмів, які варто подивитися

8 найкрутіших українських мультфільмів, які варто подивитися
Кадр із мультфільму "Жив-був пес". Фото: Укрінформ

28 жовтня – Міжнародний день анімації. Початком української анімації вважають 1927 рік. Ініціатором-засновником Дня анімації стала Міжнародна асоціація анімаційного кіно 2002-го. Саме у цей день – 28 жовтня 1877 року – художник та винахідник Еміль Рейно публічно продемонстрував праскиноскоп – апарат, що показував картини в русі. Назвав це дійство "оптичним театром". Цю дату вважають початком епохи анімаційного кіно.

Пропонуємо добірку із 8 українських мультфільмів, які варто переглянути.

"Казка про солом'яного бичка".

"Енеїду" Котляревського вважають першим твором, написаним українською розмовною мовою. Бурлескно-травестійна поема, в основі якої - класична "Енеїда" Вергілія. Мультфільм за цією книжкою вийшов дуже колоритним і дотепним.

"Бабай"

Перший повнометражний український анімаційний фільм-фентезі, знятий Мариною Медвідь на студії "Укранімафільм". Прем'єра стрічки в Україні відбулася 18 грудня 2014 року. В одному незвичайному сюжеті ви зустрінете найпопулярніших героїв слов'янської міфології: Біса та Відьму, Вія та Алконоста, Змія Горинича і, звичайно, головного героя, яким так часто лякають неслухняних дітей, – Бабая. А чи впізнаєте ви, яких героїв озвучили Настя Каменських, Потап, Ірма Вітовська, Остап Ступка та інші зірки?

"Буба"

Буба – смішний пухнастий інопланетянин, який потрапляє у новий для себе світ – нашу планету. Під час його пізнання постійно опиняється у комічних ситуаціях. Це перший український мультфільм, який опинився на сайті Kickstarter - всесвітній ресурс, що займається збором пожертв для реалізації найрізноманітніших проектів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Презентували український мультфільм "Чудове чудовисько"

"Микита Кожум'яка"

Перший повнометражний український 3D-мультфільм. Права на його показ продані у понад 20 країн світу. Робота над ним розпочалася ще 2007 року. Були залучені понад 200 фахівців, написані 7 пісень, музику виконував оркестр. Проект бюджету – $4 млн.

Продюсер Дмитро Білецький: "Героїзм – не у фізичній силі, героїзм у силі духу. І ми провели Микиту через різні випробування, щоб він зрозумів цей постулат".

"Пригоди Котигорошка та його друзів"

Мультсеріал українською мовою, героями якого стали легендарний Котигорошко та його друзі. Сучасна інтерпретація казки, яку ми знаємо з дитинства.

Режисер мультфільму Ярослава Руденко-Шведова каже: "Пригоди Котигорошка" - це передусім веселі фільми, в основі яких лежить український фольклор - народні казки, міфи. Тому ми зняли їх так, щоб діти сміялися, а дорослі - усміхались".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путіна привітали із ювілеєм мультфільмом із Януковичем

"Народна мудрість"

Анімаційний серіал, який наочно демонструє зміст народних прислів'їв та приказок. Отримав перше місце у номінації "Кращий мультиплікаційний короткометражний фільм" на Універсальному полікультурному фестивалі кіно в Лос-Анджелесі 2013 року.

"Йшов трамвай дев'ятий номер"

Отримав низку нагород, серед яких гран-прі фестивалю анімаційних фільмів "Крок" (2002), приз глядацьких симпатій міжнародного фестивалю "Молодість" XXXII (2002), нагорода Талліннського кінофестивалю "Темні ночі" (2002), гран-прі Штутгартського міжнародного фестивалю анімаційних фільмів (2002), "Срібний ведмідь" у Берліні (2003), перше місце серед 17 короткометражних стрічок "За почуття гумору і стилю" на фестивалі "Кіно-Ялта 2002".

До Міжнародного дня анімації у столиці презентували короткометражний анімаційний фільм "Чудове чудовисько", знятий за мотивами однойменної книжки.

Зараз ви читаєте новину «8 найкрутіших українських мультфільмів, які варто подивитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі