середа, 05 червня 2013 15:15

15 фестивалів – музичне літо в Україні
5

Арт-поле - 2012
Global Gathering - 2012
Jazz-Koktebel - 2012
Соседний мир - 2012
Stare Misto - 2012

В Україні музичне літо буде не менш насиченим за визнані європейські фестивалі. Джаз, панк, поп-рок, денс, етно та електронна музика порадує найпримхливіших її шанувальників.

Цього року до нас приїдуть виконавці з усього світу – від британських стиляг та моторошного португальського електро до гуру балканської музики, легенд російського року та норвезького джазу. Gazeta.ua підготувала музичну карту фестивалів України.

Stare Misto

Ірландці, аргентинці, фінляндці, росіяни, британці. Ска-панк, реггі, етно, інді рок-н-ролл, російський рок. Таке різноманіття стилів та країн змішаються на львівському стадіоні. Культова лондонська група Archive привезе до України свій тріп-хоп, прогресивний рок і альтернативний рок.

Заграє також Горан Бреговіч - всесвітно визнаний патріарх балканської музики, який прославився, насамперед, завдяки саундтрекам до фільмів Еміра Кустуріци. Будуть і легенди російського року - ДДТ і живі легенди рок-н-ролу з Фінляндії - Leningrad Cowboys, які поєднують шалене шоу і досконале володіння інструментами. І вперше в Україні британський інді рок-н-рол від Kaiser Chiefs.

8-9 червня. Львів, стадіон "Україна". Ціна квитків - від 90 до 300 грн.

Програма

Рок'N'Січ

Головна сцена буде на самісінькому Дніпрі. Хоч перевагу надають молодим українським рок-гуртам, традиційно на трьох сценах фестивалю зіграють ВВ, PAIN, БумБокс, ТНМК, Тартак, Крихітка, СКАЙ, Кому Вниз.

До того ж на фестиваль приїде ексклюзивний гість. Clawfinger - реп-метал гурт зі Швеції, один із перших представників цього напряму. Гурт відомий своєю агресивною проте мелодійною музикою, а також політичними та антирасистськими темами пісень. На острові влаштують і лицарський турнір, і виставку легендарних мотоциклів Harley Davidson.

8-9 червня. Київ, Труханів острів. Безкоштовно.

Програма

Alfa Jazz Fest

Уже втретє Львів приймає відомих сучасних джазових виконавців з усього світу. Три дні на трьох львівських сценах лунатиме вільний джаз, етно та фольк джаз, mainstream jazz, post-bop, hard bop...

Цього разу Тіль Бреннер, видатний німецький джазмен, приїде з презентацією нової платівки. Заграють також відомий американський гітарист Ел Ді Меола та жива легенда норвезького джазу - Бугге Вессельтофт. А найвідомішу джазову пісню "Don't Worry, Be Happy" співатиме у Львові її автор - Боббі Макферрін. З українських цього року на фестивалі будуть - Джамала, Lush Life, Free Breath, 8ttitude, Z-Band та інші.

13-16 червня. Львів, площа Ринок та парк Культури (вхід вільний), сцена біля Палацу Потоцьких. Ціна квитків - від 200 до 800 гривень за кожен день фестивалю.

Програма

Трипільське коло

Музична складова цього еко-культурно фестивалю, жанрово не менш різноманітна - world music, ethno jazz, ethno rock. На великій сцені зіграє 13 гуртів з семи країн. Українські - Кораллі, ТаРута, АтмАсфера; а також - Hawok (Польща), Pawa (Білорусь).

І звісно традиційно в рамках фестивалю різноманітні майстер-класи з гончарства, плетіння, створення ляльок-мотанок. Літературні зустрічі, йога та еко-екскурсії.

27-30 червня. м. Ржищів Київської області. Ціна квитків - від 150 грн.

Програма

Країна Мрій

Традиційно фестиваль від засновника Олега Скрипки запрошує українських та зарубіжних виконавців етнічної музики. З українських колективів гратимуть Kozak System, SunSay & Elvira Sarykhalil, Papa Duke Вand та Олег Скрипка. Цього року фестиваль святкує свій ювілей - десятиліття. І звісно крім музики протягом двох днів покажуть вироби народних майстрів - від гончарства до вишиванок, і влаштують масові народні танці.

6-7 липня. Київ, Співоче поле. Ціна на 1 день – 50 грн., на 2 дні – 80 грн.

Програма

The Best City.Uа

Божевільні німецькі рокери, британські стіляги та російські гурти-легенди - фестиваль по праву вважається однією з найпомітніших музичних подій цього літа в Україні. На рахунку електро-поп дуету Hurts всього два альбоми, але музичні критики вже зараз порівнюють цих хлопців з легендарними The Beatles і Depeche Mode. Ці британські стиляги привезуть свій новий альбом Exile.

На головній сцені фестивалю зіграють божевільні німецькі рокери Guano Apes, які стали ідолами для цілого покоління молоді захопленої екстремальними видами спорту після того, як склали гімн всіх сноубордистів "Lord of the Boards" і виконали кавер-версію відомої пісні "Big In Japan", яка пізніше стала офіційним треком гран-прі Японії автоперегонів "Формула 1". З російських учасників буде Сплін, Бі-2, Ленінград, Мумій Тролль, а з українських - Kozak System, Мотор'ролла, ТНМК.

12-13 липня. Дніпропетровська область, парк відпочинку "Новоселиця", Новомосковський район, 12 км від Дніпропетровська в напрямку на Донецьк, траса М-04. Вхід - за один день 399 грн, за три дні - 999 грн.

Програма

Global Gathering

Цього року фестиваль охопить чотири сцени і 16 годин музики від десятків діджеїв, що представляють популярні напрямки в області танцювальної музики. Серед хедлайнерів фестивалю: законодавець сучасної хаус-моди Steve Angello зі стокгольмським андеграундом; Above & Beyond, які уже сім років поспіль займають місце в Tоп-10 головного діджей рейтингу світу; голландський хітмейкер Fedde Le Grand - один із найвпливовіших фігур танцювальної сцени. Також уперше в Києві - Nina Kraviz з міксом чикагського та ейсід хауса з детройським техно.

13 липня. Київ, аеродром "Чайка". Ціна квитків - від 450 грн.

Програма

Арт-поле

Жива музика, ленд-арт та незвичні перформанси - традиційні складові Арт-поля. Удень тут працюватимуть різноманітні майстерні зі співу, танців та ремесел. А надвечір включається вечірня Велика сцена. Уже зараз підтверджені виступи українських PUSHKiN Kiev Klezmer Band і Гудаки Village Band, а також Red Cardell(Франція) uSSSy (Росія), Evolution Dejavu (Чехія), Napra(Угорщина).

Родзинка цьогорічного фестивалю - сцена на воді та "нічні експерименти", де розповідатимуть казки, притчі та повір'я ті, кого ми знаємо переважно за проектами з Великої сцени. Тут буде розказана давня індійська легенда The King and The Corpse - "трансглобалізовану" версію цієї загадкової історії розкаже харизматичний вокаліст Transglobal Underground. А львівські музиканти (співачка Уляна Горбачевська та контрабасист Марк Токар) розкажуть історію від Юрія Андруховича - про Альберта Вироземського, спаленого 1641 року у Львові.

10-14 липня. Село Уніж, Івано-Франкіська область. Квиток на всі дні - 290 грн.

Програма

Тарас Бульба

Традиційно фестиваль відбирає різноманітні молоді українські гурти рок-, поп-, етно-, інді-музики. Відбіркові тури тривали в Києві, Львові, Рівному, Харкові, Тернополі. Також гостями цьогорічного фестивалю будуть гурти ВВ, Борщ, Attraktor, STIGMATA, Перкалаба, Кому вниз, Ріплей, Білий Загін, MORPHINE SUFFERING, JOHN GALT, DASH, Царство небесне, Юлія Лорд, Сергій Шишкін, Серго Чантурія.

А ще на відкритті влаштують незвичне вогняне шоу театру з Луцьку.

12-14 липня. Місто Дубно, Рівненщина, стадіон "Спартак". Ціни від 100 грн.

Програма

ENERGY OPEN AIR

Це триденний open air екстремальної електроніки та industrial музики. На основній сцені - європейські та українські колективи заграють techno-industrial, breakbeat, dark folk. А от на експериментальній сцені - презентуватимуть більш радикальні та маргінальні проекти. Вокал португальського AktiveHate може запросто претендувати на звання самого моторошного в жанрі dark electro.

На сцені буде і угорський гуру електронної музики - Istvan Gazdag. Також в лайн-апі фестивалю заявлено одну з кращих в Україні груп інтелектуальної електроніки - Holocoder та Mandragora's Chain з експериментальним електронним проектом. І звісно один з найстаріших EBM колективів Росії знову приїде на фестиваль.

5-7 липня. Черкаси, Ціна квитків - від 249 грн.

Програма

Соседний мир

Щорічно сюди приїздять найактуальніші музиканти з Росії, України та Білорусі. Уже заявлені: Бумбокс, Ляпіс Трубецькой, Noize MC, Louna - представниця російської альтернативи, ВВ, Sunsay, культова московська панк-група Таргани!, Антитіла та ще більше 40-а гуртів. Сцена фестивалю розвернута до моря, а в програмі не лише музика. Організатори обіцяють пляжний волейбол, футбол, літературні читання, майданчики для стріт-арту та відео-арту, а також ярмарки сумок, прикрас.

26-28 липня. Крим, Судак. Ціна квитків - від 200 до 1300 грн.

Програма

Kazantip

21-а за рахунком "Республіка Казантип" - найвідоміший літній фестиваль електронної музики в Україні. На 14 танцполах буде грати більше 300 діджеїв. Серед них Ricardo Villalobos, Luciano, Reboot, Ferry Corsten, Pan-Pot, Anja Schneider, Sebo K, Booka Shade, Marco Carola та багато інших. Ще з минулого року фестиваль став удвічі коротший, а основну програму віддали більш молодим та просунутим хітмейкерам.

31 липня - 14 серпня. Крим, село Поповка. Вартість мультивізи на фестиваль - від 1745 грн.

Програма

ЗАХІД

Крім музики цей фестиваль доєднав театр та літературу. Тому цього року свої музично-літературно-театральні імпровізації традиційно представлять Сергій Жадан та Собаки в Космосі, Сестри Тельнюк, The Retuses.

На фестиваль приїде більше трьох десятків українських колективів - Скрябін, ВВ, Крихітка, Веремій, Бумбокс, The Вйо, Серцевий напад, Фліт та інші. Тому і музична програма насичена - від реггі до етно. Також Alina Orlova, Zdob Si Zdub та Noize MC завітають на фестиваль.

16-18 серпня. Село Родатичі, біля Львова. Ціна квитків - 250 грн.

Програма

Respublica

Антикомерційний фестиваль вуличного мистецтва. І поєднують у собі  стріт-арт та живу музику. Більшість сцен розмістили саме в старому місті. Є окремі сцени для ембієнту та експериментального кіно. У старому місті розвернуть і наметове містечко. Серед музикантів - Тартак, С.К.А.Й, Asea Sool, Prana, Фіолет і як обіцяють організатори багато інших гуртів.

13-15 вересня. Кам'янець-Подільськ. Безкоштовно.

Програма

Jazz-Koktebel

Уже одинадцятий рік поспіль фестиваль радує новими проектами культових виконавців від мейнстримного до експериментального джазу. Хоча оргнізатори ще до сих пір не розкрили усіх учасників основної та відкритої сцен, відомо, що цього року у Коктебелі виступить британський електронщик Саймон Грін.

З новим проектом приїде культовий трубач Nils Petter Molvaer з відомим норвежським ді-джеєм Jan Bang. Очікуємо і французький Erik Truffaz Quartet, яких називають новаторами у європейській імпровізованій музиці. І Submotion Orchestra з міксом легкого джазу та лаунжу.

12-15 вересня. Крим, Коктебель. Ціна квитків - від 489 грн.

Програма

Зараз ви читаєте новину «15 фестивалів – музичне літо в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі