вівторок, 23 січня 2007 10:51

$50 000 запропонували "чорні археологи" за золоту посудину-підвіску кримського хана

Золоту посудину-підвіску, яка за припущенням істориків, належала кримському ханові Хаджі Гирею, хочуть викупити "чорні археологи. Вони пропонують за дорогоцінність $50000.

Сенсаційна знахідка викликала у Старому Криму справжню золоту лихоманку, пише "Блік". Місцевість, де знайшли коштовність, постійно перекопують жителі району. Крім них, Старий Крим зацікавив "чорних археологів".

"Дивні молоді люди приходили до нас, розглядали експонати, цікавилися, як ми поповнюємо фонди, - розповідає директор Старокримського будинку-музею історії і побуту кримських татар Ельвіра Барієва.- Я запитала, хто вони. Хлопці сказали, що вони представники Московського музею ім. Пушкіна, але документи не показали. Потім...запропонували мені викупити у директора феодосійського Музею грошей пана Олещука посудину-підвіску хана Гірея".

"У середньовіччі Старий Крим був центром виробництва золотої філіграні для Золотої Орди, - говорить Барієва. - "Чорні археологи" знають про це, а знахідка золотої посудини-підвіски переконала їх в тому, що в місті можна знайти ще багато цінного. Образливо, що якісь шахраї миттєво відреагували на унікальну знахідку і почали пошук скарбів, а справжні археологи не мають засобів на проведення планомірних досліджень в цій місцевості".

Золота посудина-підвіска для ароматичних масел, знайдена у Строму Криму датується XIV століттям.

Чінгізід Хаджі-девлет Гірей I (1428-1467) - засновник династії кримських ханів. Історики стверджують, що він був мирним правителем. Спорудив велику кількість мечетей і шкіл. Гірей розвивав землеробство, ремесла і торгівлю. Час його правління називають "Золотим століттям Криму", пише ForUm.

Зараз ви читаєте новину «$50 000 запропонували "чорні археологи" за золоту посудину-підвіску кримського хана ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі