неділя, 01 січня 2023 18:09

"Знову орда із боліт наступає": найкращі пісні воєнної України, які стали хітами

"Знову орда із боліт наступає": найкращі пісні воєнної України, які стали хітами
Один з кадрів кліпу "Моя країна". Пісню виконав репер Yarmak із українським музикантом MC Tof. ФОТО: скріншот

З початком повномасштабної російської агресії чимало українських співаків та музикантів пішли служити у Збройні сили України. Серед них - Тарас Тополя, Олександр Положинський, Макс Барських, Євген Галич, Андрій Хливнюк, репер Ярмак.

Пізніше частина із музикантів повернулися до творчої діяльності. Вони пишуть нові пісні, проводять концерти, збираючи гроші на ЗСУ. А також їздять виступати до бійців на передову і у госпіталі.

За понад 10 місяців війни українські музиканти записали чимало пісень на військову тематику. Деякі з них стали хітами, які мотивують цивільних та піднімають бойовий дух воїнів на передовій.

Gazeta.ua підготувала список топових пісень минулого року на воєнну тематику.

SKOFKA – ЧУТИ ГІМН

Пісня, яка з'явилася 4 місяці тому на YouTube – одразу стала хітом і почала набирати солідні перегляди. Станом на 30 грудня кліп переглянули понад 27 млн разів.

Автор пісні Skofka – справжнє ім'я виконавця Володимир Самолюк – присвятив композицію загиблому на війні другу Володимиру Коноводову.

"Поки буде "чути гімн" в усіх містах України, доти і буде жити Україна! Наш народ вже показав себе і на що готовий, щоб захистити своє. Ми обов'язково вистоїмо і переможемо, жаль тільки якими жертвами. Цей трек я присвятив своєму другу Коноводову Валентину Валентиновичу, другу з дитинства, який загинув захищаючи нашу Україну. Вічна пам'ять тобі друже, вічно тебе будемо пам'ятати", - йдеться у дописі автора під кліпом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зброя диявола: якими бомбами і ракетами Росія нищила Україну 2022-го

Пісня "Чути гімн" стала популярною і серед військових. Зокрема, на шоу "Голос країни" її виконав боєць Давид Маскіса.

YARMAK FT.TOF – МОЯ КРАЇНА

Ще один мотивуючий хіт, який з'явився після 24 лютого. Репер Олександр Ярмак створив та виконав цю пісню разом із українським виконавцем хіпхопу зі сценічним ім'ям MC Tof.

"Мою країну" можна вважати україномовною версією пісні "Моя страна не упадет на колени", яка вийшла під час Революції гідності. Різні слова, темп виконання і життєві реалії навколо, але об'єднує дві композиції один висновок – Україна ніколи не здасться ворогу і знищить будь-кого, хто прийде до нас зі зброєю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жахає окупантів до смерті: топ української зброї, якою ЗСУ нищать росіян

Кліп і пісня дуже потужно "зайшли", як українцям, так і іноземним слухачам. На "Мою країну" в YouTube з'явилося багато відео-відгуків від блогерів з різних країн.

YARMAK FT. ALISA

Ще одна мотивуюча пісня на яку "наклали" красивий анімаційний кліп у YouTube. Виконав теж Yarmak у кооперації з українською співачкою Alisa.

Пісню вирізняє потужний патріотичний підтекст та безумовно анімаційна складова. Українські художники, які працювали над візуальною складовою для цього хіта – відпрацювали в прямому сенсу на 100%.

Мотивуючий і потужний кліп, який вийшов 5 місяців тому, на 30 грудня набрав вже 11 млн переглядів.

АНДРІЙ ХЛИВНЮК – ЧЕРВОНА КАЛИНА

Пісню, яка стала практично гімном українського спротиву агресії РФ, лідер "Бумбоксу" Андрій Хливнюк заспівав ще на початку повномасштабної війни – коли перебував у складі київської територіальної оборони.

Виконання Хливнюка було настільки потужним, мелодійним і красивим, що "Червона калина" моментально "зайшла" українцям. Пісню неодноразово крутили в ефірі телемарафону. Пізніше її переспівала дуже велика кількість українських зірок шоубізнесу.

"Червона калина" – це не авторська пісня Хливнюка. Вона з'явилася ще на початку 1914-го. Була написана українським поетом Степаном Чарнецьким за мотивами останнього куплету козацької пісні XVII ст. "Розлилися круті бережечки". Ймовірно була доповнена галицьким військовим Григорієм Трухом після Першої світової війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біженець Тищенко, ганьба Мінкульту і Ломаченко з попами РПЦ: у які зашквари цьогоріч вляпалися політики і зірки

Відомо, що "Червона калина" була популярною серед бійців Української повстанської армії. Однак до 2022-го і виконання Хливнюка – була практично невідомою для більшості українців.

МАКС БАРСЬКИХ – БУДЕ ВЕСНА

Після початку повномасштабної війни співак Макс Барських – справжнє ім'я Микола Бортник – написав коротку, але потужну патріотичну пісню. За 9 місяців на YouTube вона набрала 5,4 млн переглядів, що можна вважати досить непоганим результатом.

"Сьогодні кожен із нас робить все можливе, щоб врятувати свою країну – те місце, де ми народжені, де ростуть наші діти та поховані наші предки. Де кожне місто рідне і кожна посмішка гріє по-особливому. Я пишаюся нашою силою волі. Я нескінченно гордий бути українцем. Ми всі – Україна!" - йдеться російською мовою у підписі до кліпу на пісню "Буде весна" у YouTube.

ЮЛІЯ РОЗНЕН – ЖИВИ

Ще одну популярну пісню на підтримку України та українського народу написала 2022-го співачка Юлія Рознен.

Власне назва пісні "Живи" - присвячена Україні. Весь текст сповнений зверненням артистки до рідної держави. Ключовий посил: "Тебе я не віддам нікому".

"Знаю. Серце кожного, хто народився і виріс під жовто-блакитним стягом, б'ється в унісон зі своєю рідною Батьківщиною й болісно щемить… З нами правда! З нами Бог! З нами мільйони закоханих у свою державу українців! Єднаймося! І нехай ці рядки пробудять у кожному з вас найщиріші почуття до нашої неньки України", - написала авторка під кліпом до пісні на YouTube.

На даний момент хіт переглянули та послухали понад 2,3 млн людей.

ДРУГА РІКА – ЧИ ТИ ПОЧУВ FOR MARIUPOL

Щемлива композиція, яку виконав лідер "Другої ріки" Валерій Харчишин ще у квітні на благодійному онлайнконцерті. А виклали її на YouTube на початку липня.

Пісня і кліп гурт присвятив всім постраждалим жителям Маріуполя. Зокрема тим, хто пройшов пекло Азовсталі.

"Цей трек про те, що важливо продовжувати боротися, хапатися за кожну мить, відчувати її, проживати серцем. Ми бачили, чули, відчували, творили, жили... 24 лютого у нас все це відібрали. Ми зустрілися з новою ірраціональною реальністю, в якій руйнуються життя з особливим цинізмом. Росіяни несуть смерть і горе, але ми мусимо триматися, адже боремося заради світлого майбутнього. Їм не знищити нашу жагу до життя", – вказано у дописі під кліпом на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Такої турботи я не зустрічав у цивільному житті" – хто з зірок і політиків одягнув військову форму

Зараз ви читаєте новину «"Знову орда із боліт наступає": найкращі пісні воєнної України, які стали хітами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі