пʼятниця, 13 лютого 2015 11:31

У Варшаві пам'ять Кузьми "Скрябіна" вшанували тричі.
23

Куточок пам’яті Андрію Кузьменку під Посольством України у Варшаві, який не простояв і доби.
Фото: AndriJan
Куточок пам’яті Андрію Кузьменку під Посольством України у Варшаві, який не простояв і доби.
Куточок пам’яті Андрію Кузьменку під Посольством України у Варшаві, який не простояв і доби.
Вечір Пам'яті Кузьми „Скрябіна” в „Українському Світі” у Варшаві.
Вечір Пам'яті Кузьми „Скрябіна” в „Українському Світі” у Варшаві.

На дев'ятий день загибелі Андрія Кузьменка у Варшаві в українській церкві на Медовій відбулася панахида. Бажаючих взяти участь у богослужінні і вшанувати пам'ять співака запросили через Фейсбук. Це вже – третій захід у Варшаві, присвячений Кузьмі "Скрябіну".

У день його загибелі акція була наймасовішою: біля стін Посольства України в Польщі зібралося кілька десятків людей, переважно – молодь. Принесли квіти. Запалили лампадки. На склі Посольства прикріпили великий портрет Кузьми. Поруч – текст однієї з останніх його пісень "Лист до Президентів України". Прочитали молитву. Згадували Кузьму у мовчазній тиші. На очах декого були сльози. Працівники Посольства винесли лампадки з приміщення і встановили їх під портретом.

Цього ж дня у Варшаві відбувся Вечір Пам'яті Кузьми "Скрябіна". До "Українського Світу" прийшло близько 100 людей. Такою переповненою велика зала українського центру буває рідко – дехто сидів навіть на підлозі. На стіні з проектора показували концерти за участю Андрія Кузьменка та записи його інтерв'ю. 14 березня цього року "Скрябін" мав приїхати з концертом до Варшави. Оголошення про цю подію з'явилося у Фейсбуку близько другої години ночі – якраз у день загибелі Кузьми. Організатор концерту Тарас Кравець розповів усім присутнім про телефонну розмову, яка відбулася за 2 дні до трагедії:

"Так, мені готелю, – каже (Кузьма – ред.), – не треба: я сам заплачу. Ну, а вісім чоловік (гурту – ред.) десь поселите, щоб переночували в більш-менш нормальних умовах, по двоє в номері, без всяких претензій". Кравець також розповів, що останнім часом Кузьма з кожного концерту переводив гроші на АТО, купляв для АТО машини, тільки ніде цього не афішував.

Вечір пам'яті закінчився пізно уночі.

Наступного ранку портрет Кузьми і текст його "Листа до Президентів" зникли з вікна Посольства. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла Наталія Панченко, яка йшла на роботу повз будівлю дипустанови:

"Я здивувалася, але подумала, що, можливо, хтось забрав? Але потім, у середу, коли йшла з роботи, побачила, що немає навіть квітів і свічок, які ще у вівторок були під Посольством – там, де ми поставили їх Кузьмі. Спочатку я взагалі не зрозуміла, що відбувається, подумала: можливо, хтось прийшов уночі і вкрав? Але після розмови зі знайомими, дізналася, що такою була реакція Посольства, якої я – щиро кажучи – абсолютно не розумію". Дівчина додала, що в день проведення акції до організаторів підходило багато людей і дякувало за те, що вони також могли відчути себе українцями. "Перебуваючи за сотні кілометрів від дому, вони також мали можливість вшанувати пам'ять Кузьми – так само, як це роблять українці у їхніх рідних місцевосцях. Тому що ця людина була важливою не для когось одного чи двох, це була – людина епохи", – додає дівчина.

У Посольстві України в Польщі кореспонденту Gazeta.ua повідомили, що прес-секретар знаходиться на лікарняному, але пообіцяли зателефонувати і прокоментувати ситуацію. Втім, ані до кінця робочого дня у середу, ані протягом усього наступного робочого дня у четвер для дачі коментаря з Посольства ніхто так і не відгукнувся.

У день похорон Андрія Кузьменко українці домовилися ще раз вшанувати його пам'ять біля Посольства України в Польщі і відновити куточок його пам'яті. На захід прийшов також Посол Андрій Дещиця. Поставив лампадку до портрету Кузьми. На прохання Gazeta.ua, прокоментував ситуацію з ліквідацією попереднього куточка пам'яті:

"Портрет був знятий тоді, коли закінчилася акція, і коли зараз є ще одна акція, він знову тут стоїть. Я вважаю, що такі заходи – якщо вони проводяться в Посольстві чи біля Посольства – проговорювати і готувати треба разом: організаторам і тим, хто працює в Посольстві. Сьогодні з організатором ми домовилися, що, якщо подібні акції будуть проводитися, то ми будемо виставляти цей портрет, і, якщо будуть – не дай Боже – подібні випадки (смерть відомих людей в Україні – ред.), то ми будемо робити так, як це робиться в Україні: фотографії чи портрети виставлятимуться на час, коли людина загинула і до часу, поки вона не буде похована".

Зустріч у Посольстві України з ініціативною групою молоді прокоментувала також Голова "Варшавського Євромайдану" Н. Панченко:

"З нами спілкувалися безпосередньо Посол України Андрій Дещиця, радник-посланник Василь Зварич і I секретар Олександр Борисенко, – говорить дівчина. – Посол особисто пояснив, що вони не мали з нами чіткої умови щодо того, скільки ці плакати (портрет Кузьми і текст пісні "Лист до Президентів України" - ред.) будуть висіти, тому подумали, що коли люди пішли з акції – то їх уже зразу можна знімати. Потім він перепросив усіх, кого Посольство таким вчинком образило. І на майбутнє нам запропонували, а ми погодилися – бо, в принципі, не мали іншого виходу, – що, якщо в Україні станеться якась трагедія: якась важлива в Україні людина загине, то вшанування її пам'яті під Посольством України треба буде попередньо узгодити, оскільки це – режимний об'єкт. Портрет і лампадки будуть стояти буквально день-два: до поховання цієї особи, далі їх треба буде прибрати".

За словами Панченко, активістам довелося дуже довго пояснювати, чому українці хотіли вшанувати пам'ять Кузьми саме біля Посольства.

"Для нас це – найважливіша установа, оскільки у Варшаві це – єдиний клаптик української землі, – продовжує дівчина. – Натомість Посольство наполягало на тому, що це – державна установа і пропонувала з такими акціями приходити під "Український Світ" чи під "Український дім". Ми розповіли, що в "Українському Світі" відбулося вже два Вечори Пам'яті Андрія Кузьменка, що тут – так само – стоять свічки і портрети, але вшанувати пам'ять цієї людини для нас було важливо саме під Посольством. Ми наводили їм приклади інших дипустанов: коли відбувалися якісь теракти чи трагедії, ми ходили під Посольства Малайзії, Голандії і Франції, і ніколи ніде проблем не було, ніхто нічого не забирав і не викидав".

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві пам'ять Кузьми "Скрябіна" вшанували тричі.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі